Обвинение и 100 000 лв глоба за фирмата-убиец на рибата

Обвинение и 20 000 лв. гаранция получи управителят на “Екоинвест“

Обвинение и 100 000 лв глоба за фирмата-убиец на рибата | StandartNews.com

Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК на управителя на фирма “Екоинвест“, която причини екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението спрямо Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения, уточни на съвместен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

При евентуално осъждане наказанието е до 5 г. затвор, постановена му е гаранция от 20 хил. лв., която той трябва да внесе в прокуратурата в 10-дневен срок.  Дружеството замърсител ще бъде глобено с две санкции от по 50 хил. лв. или общо 100 хил. лв., подчерта директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев.

По време на брифинга в пазарджишката областна полицейска дирекция се разбра, че „Екоинвест“ е системен замърсител на водите на реките Пишманка и Марица и само за миналата година е било санкционирано няколко пъти от екоинспекцията. Според шефа й  Костадин Гешев е станало залпово замърсяване с пластмасови частици през нощта в петък срещу събота и взетите проби на сутринта в събота около 11:00 часа на практика са хванали само „опашката“ на това замърсяване. Именно затова при следващото пробонабиране от водите на реките Пишманка и Марица показателите са се върнали в нормалните си граници.

Шефът на ОД МВР - Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев пък подчерта добрия синхрон, постигнат между институциите за решаването на проблема. Според официалното прессъобщение от РИОСВ-Пазарджик  първите взети водни проби показаха превишение на следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l - 2322 mg/l или 3 пъти над ПДК, а нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти - при норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест” ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и неразтворени вещества - 5392 mg/l/.

Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От събота следобед „Екоинвест”ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.В неделя сутринта е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка.

Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай