Радев: Трябват дела, не думи за мъртви герои

Управляващи и президент останаха разделени и на националния празник

Радев: Трябват дела, не думи за мъртви герои | StandartNews.com

Управляващите и президентът не намериха общ език дори на 3 март. Искрите между тях прехвърчаха и на Върха на свободата – Шипка.

С 10 минути разлика се проведоха церемонии по вдигане на националния трикольор в София и приемането на почетния караул на Шипка. Пред Паметника на незнайния войн в столицата бяха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Марияна Николова, както и вицепрезидентът Илияна Йотова. Румен Радев отиде на Шипка, където прие почетния караул, поздрави военнослужещите и отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина - кметицата на Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса по настояване на д-р Кунчев.Въпреки това стотици българи от различни краища на страната от сутринта се изкачиха до Паметника на Свободата.

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но българите са тук, каза Радев, хапейки отново политическите си противници.

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да ви забрани да се поклоните на Шипка, каза след това президентът в словото си от върха. Той дръпна откровено политическа реч, давайки по този начин старт на личната си кампания за втори мандат. Шипка е костница на шепата спартанци – нашите опълченци, заяви Румен Радев. И продължи: "Властта принадлежи на народа, но той трябва да я отстоява.".

Ето и пълната му реч :

Скъпи съотечественици,

отново е Трети март и ние пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. "Искам да ви питам нещо. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се преклоните пред онези, на които дължим свободата си?", запита той."Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори - нашият освободител", заяви държавният глава."Вазов е рекъл за опълченците - "България цяла нази гледа". Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но геройството е подложено на изпитание всеки ден", подчерта президентът."С вашето присъствие тук вие помагате на днешното поколение българи да вземат изпитът по история, морал и демокрация", заяви Радев."Властта е на народа, но той трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, да му я забрани и да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв към нас или с преклонение към стореното от нас", каза още президентът."Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра. Нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.

Честит празник на всички, да живее България!".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай