Златко Живков: Монтана има готови проекти за следващите години

Дългите години управление ме научиха как се постигат високи резултати

Златко Живков: Монтана има готови проекти за следващите години | StandartNews.com

Златко  Живков е избран за първи път за кмет на Монтана през 1999 г., издигнат от СДС. През 2007-ма  г. става  заместник-председател на Националното сдружение на общините в България. Същата година и избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз. С шестте си последователни мандата начело на община Монтана и почти четвърт век работа в местната власт, той е най-дългогодишният кмет на областен град в България.

Златко Живков е историк. Завършил е  Великотърновския университет, а след това специализира "История на Българското Възраждане" в Софийския университет. Бил е преподавател, директор на училище, а преди да бъде избран за кмет е началник на Регионалното управление по образование в Монтана.

  • "Черният пиар" е бумеранг, връща се при този, който го използва
  • Дългите години управление ме научиха как се постигат високи резултати
  • За мемоари е рано, но си водя бележки
  • Кметуването е изключителен университет
  • През последния мандат се научихме как да работим в криза
  • Случвало се е министри да ме търсят за мнение. Това е признание
  • ​​​​​​​​​​​​​​Градът се утвърждава като зелен и спокоен, модерен административен, икономически, културен и спортен център, казва Златко Живков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Живков, за седми път сте в предизборна кампания. Какво се промени през годините? По-лесно или по-трудно е състезанието за доверието на съгражданите?

- Постоянни са само очакванията на хората, които нарастват. Всичко останало е различно. В  първите две кампании никой не говореше за ремонт на тротоари и улици. Щом започнахме преобразяването на Монтана, обновяването на инфраструктурата, увеличаването на зелените площи, тези въпроси зачестиха.  Гражданите повярваха, че нещата се случват и очакванията им се увеличиха. Българинът гледа, съпоставя, анализира, преценява. И стигаме до най-важното- доверието, подкрепата, уважението, признанието на гражданите.

- Променят ли се отношенията между политиците, има ли и какъв е днес "черният пиар"?

- Всички фондации учат политиците от целия спектър, че срещу лидерите се "играе здраво", без да се подбират средства. Повечето от съперниците ми спазват тези правила.  Обикновено сме между шест и десет кандидати за кмет на община - така е от 1999 г. насам, но това ми действа много мотивиращо и мобилизиращо. "Черният пиар" не дава резултат. И в тази кампания почти никой от кандидатите не казва, какво ще направи за доброто на Монтана, но критикува. Ефектът на "черния пиар" е като бумеранг. Връща се при тези, които го използват и не носи позитиви.

- Няма училище за кметове, Вие от какво и от кого се учихте и учите?

- Дългите години управление ме научиха как се постигат високи резултати и  че трябва да си прям и честен с хората. Антоан дьо Сент Екзюпери е казал: "Единственият истински разкош е човешкото общуване".

Затова смятам, че през тези години съм  научил безброй уроци, невероятно е обогатяването от срещите с хора с различно образование, възпитание, разбирания. От всички тях вземам по нещо, това е училище за цял живот. Учил съм се и от предците ни. Тодор Грънчаров е управлявал по време на войните, трябвало е да се справя със специфични задачи и с променен дневен ред на обществото. Гоцо Митов хванал през 30-те години стабилизирането на страната след националната катастрофа, успял да промени и изгради много. С интерес препрочитам  историята, има какво да се вземе от нея, да се направят изводи, да се извадят поуки. Но нямам кумири. Има хора, които уважавам много заради направеното от тях.

- Кой е най-успешният Ви мандат?

- Всеки мандат е различен. До 2007 г. България беше една, след приемането в Европейския съюз е друга.

Сред основните задачите, които винаги съм си поставял като кмет, е добър живот за хората в Монтана. Градът се утвърждава като зелен и спокоен, модерен административен, икономически, културен и спортен център. Не давам нито една година от изминалите. За мен е еднакво важно и началото, когато направихме една улица и хиляда човека, които осъмваха под прозорците ни, спряха да скандират "Дайте ни заплатите", и днес, когато инвестираме в инфраструктура милиони. За този период в Монтана бяха изпълнени много големи проекти, финансирани от оперативните програми. Сред тях са пречиствателната станция, регионалното депо за битови отпадъци, водният цикъл, компостиращата и сепариращата  инсталации, депото за опасни отпадъци. Обновени са  училища и детски градини, осъвременени са   паркове, ремонтирани са улици. С евросредства е модернизирана и сградата на  читалище "Разум 1883".

Реставрирана е античната римска крепост, която вече е в каталога "Непозната България" на Министерството на туризма. Построени са  центрове за настаняване от семеен тип. Заработи комплексът за здравни и социални услуги. Кметът трябва да работи за хората, а не за да се хареса на политиците. Кой е кметът знаят и в най-малкото селце, но как се казва някой министър за хората там не е особено важно. Общината осигурява две трети от услугите за гражданите.

- Какво постигна общината през последните 4 години?

- Научихме се как да работим в криза. Безпрецедентна бе за нас ковид-пандемията, политическата  криза - седем правителства за 4 години, войната в Украйна. Всеки кабинет прехвърляше нерешените проблеми и отговорността на предишния и накрая всичко рефлектираше върху местната власт и хората. Но се справихме с общи усилия. Има проекти, които продължават. Голямо постижение е  подмяната на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични. Със средства от Европейския съюз през октомври и ноември ще постигнем една от най-сериозните си цели - намаляване на вредните емисии във въздуха. Това надгражда направеното за опазване на околната среда. Обновени са много обществени пространства. Продължава работата за оползотворяване възможностите на Плана за възстановяване и развитие. Все повече държавни институции разчитат основно на общината за реновиране на сградния фонд - Драматичният театър, полицията, жандармерията, Държавният архив, пожарната. Със собствени сили обновяваме улици, площади, читалища, училища, пенсионерски клубове в селата. Ремонтираме и строим  храмове. Този мандат беше и мандат  на изпълнените обещания към хората в селата. Тук е най-силната местна икономика в областта. По нетни приходи от продажби на предприятията заемаме 23-то място в страната с 2,23 милиарда лева, а по добавена стойност сме  31-ви с  350,5 млрд. лв., с най-висок износ сме на човек.

- Имате ли любимо място в Монтана, спортувате ли още, къде се разхождате?

- Монтана е моят град. Познавам всички улици, паркове и места за спортуване. Разхождам се всеки ден. Спират ме различни хора. Споделят с мен проблеми, а понякога ми разказват и за своите радости. Това е знак, че те ми вярват, чувстват ме близък по някакъв начин, защото едва ли човек би могъл да спре непознат на улицата и да споделя лични неща. Младите ми години минаха в спорта, имах активна спортна кариера. Посещавам повечето спортни състезания.  В Монтана се развиват много видове спорт. Над 300  деца от различни възрасти се занимават с футбол - любимата ми игра.

- След години кметуване останаха ли истински приятели на Златко Живков?

- Не мога да кажа колко са ми приятелите. Има моменти, в които се чувствам сам, въпреки че съм заобиколен от много хора. Приятно изненадан съм от десетките хора с добро, човешко отношение към мен. След време, когато не съм кмет, ще разбера със сигурност кои са истинските ми приятели.

- Ще смените ли екипа си, ако спечелите следващ мандат?

- Промени винаги има. Имам екип от експерти в различни области - кметът и да иска,  не може да разбира от всичко. За да управлява успешно и ефективно, той трябва да умее  да планира, да организира, да координира. В това време на предизвикателства, необходимостта от доверие и връзка с екипа е особено голяма. А при нас почти всички ежедневни задачи биха могли да бъдат свършени само в екип.

- Готов ли сте да споделите опита си, да напишете мемоари, или е още рано?

- За мемоари е рано, но си водя бележки. Изключителен университет  е кметуването. Не съжалявам нито за миг. Пет пъти отказах да съм депутат. Можех да си избера и по-лек живот, но това нямаше да съм аз. Непрекъснато споделям своя опит.  Срещам се с кметове от областта редовно, разговаряме в НСОРБ, обменяме опит с колегите от Комитета на регионите. Приятно е, когато умни и интелигентни млади хора, някои от тях защитили докторати по публична администрация, ме търсят за консултации, интересуват се от мнението ми. Случвало се е министри да ме търсят за мнение. Това е признание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай