Зеленски свали маските у нас

Челен сблъсък с Радев, три исторически решения

Зеленски свали маските у нас | StandartNews.com
  • Челен сблъсък с Радев, три исторически решения
  • Лъснаха интригите на "Промяната", ДПС формира българската позиция в подкрепа на Украйна

 

Челен сблъсък с президента Румен Радев и три исторически решения белязаха визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Но преговорите за двата реактора на "Белене", решението за лечение и рехабилитация на украински военни у нас и включването на България във възстановяването на Украйна след края на войната бяха засенчени от искрите в президентството между домакин и гост и от парламентарния огън на две партии.

Посещението на Зеленски свали всички маски у нас. Докато държавата бе вперила поглед в сайта flightradar24.com, за да следи как правителственият Ербъс лети до Кишинев и обратно, за да вземе Зеленски, лъсна интригата кой се е страхувал от среща с него. Денков първо се уплашил, после Радев се отдръпнал. Чак третото позвъняване от украинското посолство - в кабинета на Росен Желязков, отворило българските врати за украинския президент. Парламентарните обаче така и останаха затворени за него. България стана първата страна, в която лидерът на украинският народ не произнесе пленарна реч, защото две партии - БСП и "Възраждане", готвеха панаири. Словото бе заменено с лекция в "Бояна".

Кристално ясна стана позицията на президента Радев. След като повече от два часа не бе ясно дали ще има среща между двамата държавни глави, накрая разговорът премина на висок тон. И не бе в полза на българския президент. Радев изрази солидарността на България с украинския народ и припомни, че още в първия ден е заклеймил агресията в Украйна. Напомни, че България е подала ръка и все още помага на хиляди украински бежанци. Определи като важна стъпка в отношенията с Киев декларацията за всеобхватна помощ, която подписаха украинският президент и българският премиер. Но се обяви против предоставянето на българско оръжие за украинските бойци.

"Не приемам предоставянето на въоръжения и боеприпаси, защото като върховен главнокомандващ нося отговорност отбранителните способности на България да не отслабват. Средата е достатъчно тревожна и в нашия регион. Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване", хладно каза Радев.

Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, отговори Зеленски. И попита Радев какво би направил на негово място.

"Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно, за да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора. Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души. Ако, не дай боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите?", попита Зеленски.

Час по-късно падна и маската на "Промяната". Премиерът Николай Денков се опита да й припише заслуги, обясни на госта как от първия ден на войната ПП подкрепя Украйна. Наложи се ДПС да припомни фактите. На 24 февруари 2022 г., денят, в който Русия нахлу в Украйна, още в 9 ч. сутринта Движението предложи на председателски съвет декларация на парламента, осъждаща агресията. Но мнозинството на "Промяната" и БСП реши да се занимава с членове и алинеи от бюджета. Наложи се Мустафа Карадайъ да прекъсне пленарното заседание с думите "Комшията гори", за да се стигне до разглеждане на документа. Като така на практика Движението спаси от срам премиера Кирил Петков, който щеше да отиде в Брюксел без държавна позиция.

Ние бяхме първата политическа партия, която осъди военната агресия на Русия в Украйна и която още в първите часове на 24 февруари 2022 г. инициира приемането на специална декларация на българския парламент в подкрепа на Украйна, заяви Карадайъ на срещата си със Зеленски. Сега, когато целият демократичен свят е съпричастен с Украйна, е много лесно да трупаш политически активи с подкрепата си. Но в онзи момент преди почти година и половина имаше много колебаещите се политици и някои от тях предпочитат да не си го спомнят днес, продължи лидерът на ДПС. За разлика от тях ДПС е последователна, най-последователната партия. Винаги в трудни моменти Движението посочва правилната посока за развитие, каза и депутатът Делян Пеевски, който също участва в разговора.

Посещението на Володимир Зеленски в София е оценка за правилното поведение на България, в основата на което е позицията на ДПС, коментира още Карадайъ. И пожела на Зеленски в най-скоро време Украйна да стане член на НАТО и Европейския съюз. Той припомни, че ДПС е сред инициаторите и вносителите на декларацията на Народното събрание за подкрепа на влизането на Украйна в НАТО.

По време на визитата си у нас Зеленски многократно благодари на страната ни - втората след Полша в Източна Европа, която посещава.

След среща в Министерския съвет София и Киев подписаха Меморандум за сътрудничество в енергетиката. По-рано парламентът реши страната ни да води преговори с Украйна за продажбата на реакторите и оборудването за АЕЦ "Белене". Депутатите приеха и Декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Премиерът Николай Денков увери президента Зеленски, че мястото на Украйна е в НАТО и ЕС и България подкрепя това.

След час разговори Зеленски и Денков подписаха Декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна. А енергийните министри на двете страни - меморандум за енергийно сътрудничество, включително в ядрената сфера.

Започват сериозни разговори дали двата реактора за АЕЦ "Белене" могат да бъдат използвани в Украйна. "Има много технически, финансови и икономически параметри, които трябва да се дискутират, но разговорът е по същество за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна, ако успеем да проведем тези преговори и да стигнем до съгласие как би могло да се реализира тази сделка", каза Денков.

"Радвам се да посетя вашата страна. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е защитник. И е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, срещу нашата независимост и свобода и срещу нашите хора", каза Володимир Зеленски.

Той изрази разбиране за различното отношение към Русия в различните държави.

"Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно. Това е животът. Обяснението е, че на хората често им е трудно да признаят реалността на злото. Особено когато не са се сблъскали с него", каза той.

Украинският президент отново напомни, че времената не са мирни, че Украйна се сражава за своята земя, народ и суверенитет. "Когато няколко хиляди километра ги разделят от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна или когато хората не могат да усетят какво означават безсънни нощи и дни без спокойствие заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове - тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия", посочи Зеленски.

Сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността е сред най-важните теми, които са обсъждали украинският президент и кабинетът. Ще продължат и разговорите за лекуване и рехабилитация на украински военни у нас. Зеленски покани страната ни да се включи в работата по формулата на мира, предложена от него.

Премиерът Николай Денков препотвърди подкрепата на българското правителство за Украйна в борбата й срещу военната агресия на Руската федерация.

"За мен е удоволствие да ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското правителство подкрепата за борбата на Украйна срещу Руската федерация. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия в нейните международно признати граници, както и да понесе своята отговорност, включително и за военни престъпления", каза Денков.

Той заяви още, че мястото на Украйна е в НАТО и ЕС: "Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност в НАТО и ЕС. Ще помагаме активно на Украйна във включването й. Готови сме да участваме и в следвоенното възстановяване на Украйна в енергийната и транспортната инфраструктура".

Денков напомни, че най-голямата българска общност зад граница е именно в Украйна и защитата на техните права е наш приоритет. "Неотклонен български приоритет остава осигуряване на правата на българското малцинство в Украйна. Вярваме, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат разгледани при изграждането на цялостна правна рамка за малцинствата в Украйна", каза премиерът.

Украинският президент участва в открита дискусия с българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел в Националния исторически музей в София. По традиция Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се наруши и този формат я замести.

"Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни", каза Володимир Зеленски.

Той благодари на всички в България за подкрепата към украинците. "Надявам се колкото се може по-скоро всички украинци да се върнат в Украйна и това е в недалечно време. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Преди всичко по отношение на въоръженията, но и подкрепа на санкциите против Русия. Не по-малко важна е мотивацията на хората. Те трябва да усещат, че светът вижда и чувства през каква болка преминават украинците, за да запазят за своите деца ценностите, на които се радва всяка свободна нация", каза още Зеленски.

Бъдещето на Украйна, нейната сигурност и европейската сигурност са в НАТО и Европейския съюз. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на целия регион, написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като разговаря с Володимир Зеленски.

"Подчертах, че като партия с категоричен евроатлантически профил ГЕРБ ще продължи да подкрепя Украйна в борбата с руската агресия и сме изцяло солидарни с болката на украинския народ", допълни той.

"Днес моят приятел Зеленски ни даде отново възможност да покажем, че България е значима, стабилна европейска страна, на която може да се разчита, защото ценности като свобода, независимост, смелост, справедливост са само част от ценностите, които българите притежават и споделят с другите европейски държави", написа и Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай