Зеленски ни отреди ключова роля. Влизаме в нов алианс

Отбранителните индустрии се обединяват

Зеленски ни отреди ключова роля. Влизаме в нов алианс | StandartNews.com

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии, се казва в традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски.

"Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света", каза държавният глава.

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски в събота в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави.

Сред тях по думите на президента ще бъдат Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия и Канада.

"На този форум съобщаваме за създаването на Форум на отбранителните индустрии. Съюз, който зачита международното право и знае как да работи за истинска защита на международното право, защита на сигурността от всякаква агресия - и говоря не само за Украйна, но и за сигурността на всяка страна в света", каза при обявяването му Зеленски.

По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още Зеленски.

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина. В Първия международен форум на отбранителната индустрия в Киев участваха около 252 компании от областта на отбраната от над 30 държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай