Здравният министър успял с Националния съвет за лекарствата

Здравният министър успял с Националния съвет за лекарствата | StandartNews.com

София. Служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров обяви като успех на служебното правителство Националния съвет по цени и реимбурсиране в предаването „Тази събота" по bTV.

"Това, което направихме много бързо и спазихме сроковете, и създадохме този Национален съвет по цени и реимбурсиране. Доста тежки преговори водих. Аз съм изключително благодарен на моите заместници, заместник-министрите, че постигнаха едни цени на лекарствата, които са бих казал удовлетворяващи обществото към настоящия момент.", коментира министърът драмата с цените на лекарствата от преди няколко месеца.

"Освен това стартираме и стратегията за развитие на здравеопазването 2014-2020 година, където имаме сигурността, че ще влязат много пари в здравеопазването, най-вече в спешната помощ, в психичното здраве, детското здравеопазване, електронното здравеопазване, диагностично свързаните групи. Дано следващите министри добре да си подредят проектите и да ги усвоят тези пари.", изложи приоритетите на министерството проф. Николай Петров. 

Той призна, че в момента се ядосва на резултатите от проверки в спешни центрове, ин витро центрове и обществени поръчки. По думите му, спешни решения са необходими за конкурси за директори на болници, лекарите в доболничната помощ и прогнозните лимити за болниците. "Повечето от тези неща ги решавам. Аз съм привърженик на колективните решения. Тоест решението си го взимам накрая аз, нося си отговорността, но преди да го взема искам всички заместници, съответните дирекции, които имат отношение, да са на масата. И всеки там да си каже мнението. И много често решението го взимаме там.", каза министърът.

По думите на Николай Петров, че продължаването на работата на служебния кабинет не е добър сценарий за България. Той изрази надежда след изборите на 12 май да бъде съставен кабинет, за да не се стигне до нов предсрочен вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай