Заявките за полетите на кабинета "Борисов" не били архивирани

Заявките за полетите на кабинета "Борисов" не били архивирани | StandartNews.com

София. Заявките за пътувания, свързани с полети на "Авиоотряд 28" на бившия премиер Бойко Борисов, не са били архивирани.

Информацията стана ясна след запитване на бТВ, като отговорът гласи, че поисканите заявки за пътувания на премиера имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и "Авиоотряд 28"). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

Отговорът e получен, чак след като репортер от телевизията спечли дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер. Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Според юристи фактът, че писмените заявки до "Авиоотряд 28" не се архивират и пазят в Министерския съвет, е признание за нарушение на закона и дори престъпление. "Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс", заяви адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай