Затвор до 3 години и глоба за проповядване на комунизъм

Затвор до 3 години и глоба за проповядване на комунизъм | StandartNews.com

Депутати от управляващото мнозинство искат да се криминализира проповядването на комунистическа идеология в България. Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ ще внесат утре в парламента промени в Наказателния кодекс, чрез които проповядването на социалистическите идеи се приравнява с фашистката и националсоциалистическа идеология, съобщава Епицентър.

Андреев, Димитров и Славов настояват наказанието за нарушаването на тази забрана да бъде затвор до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Методи Андреев поясни, че законопроектът ще бъде представен утре в парламента.

Тримата депутати предлагат и парична санкция от 500 до 2 000 лв. за хората, които носят, рисуват или разпространяват на обществени места знамената, отличителните знаци или символи на комунизма, фашизма и националсоциализма.

В своите мотиви Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев посочват, че извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно. Затова те искат изрично да бъдат споменати националсоциализма и комунизма като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

В проекта им за промени в Наказателния кодекс е записано, че поругаването на знамето и химна на Европейския съюз (ЕС) да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер", пише на страницата си във "Фейсбук" Петър Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай