Защо Радев даде мандата на Нинова? Отмъщение или подарък за ЧРД

Корнелия може да бави топката до конгреса

Защо Радев даде мандата на Нинова? Отмъщение или подарък за ЧРД | StandartNews.com

Две причини за връчването на третия мандат на БСП бяха изплуваха по сайтовете час след като президентът обяви, че хвърля на Нинова горещия картоф за сформиране на правителството.  ДБ загубиха битката за мандата заради скандала с Нексо.

Връчването на третия мандат на БСП е тежко изпитание за соцлидера Корнелия Нинова. Пореден провал в опита за съставяне на кабинет ще се използва от вътрешната опозиция като аргумент за нейното сваляне на насрочения за 11-12 февруари извънреден конгрес на партията, пише в коментар Марица..

„За г-жа Нинова е много важно да влезе в правителство. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е извън правителство, с четири лоши избора и на всичко отгоре прогонена от съюзниците си, с какво ще иде на конгреса?“, коментира наскоро социологът Андрей Райчев, който е добре запознат с вътрешните борби в левицата. 

Затова има подозрения, че Нинова ще бави процедурата по опита за реализиране на третия мандат поне до конгреса, за да не се яви на него с поредния провален мандат. Тя получи такъв шанс през 2021 и 2022 г., но не успя да събере подкрепа за правителство. Най-многобройната парламентарна група в момента ГЕРБ вече даде да се разбере, че няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП. Като стопяваща се политическа сила (която единствена в момента има и отцепник депутат) социалистите вече са на пето място в парламента и са изпреварени дори от новаците в парламента "Възраждане".

БСП вече декларира, че ще води разговори с всички парламентарни партии, като изключва обаче да търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС. С бившите коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" в последното редовно правителството позициите се раздалечават, като освен фундаменталното различие във външната политика по отношение на войната в Украйна се добави и разделителната линия на гласуването с хартиена бюлетина.

От "Промяната" зачеркнаха БСП като възможен съюзник заради влизането на левицата в т. нар. "Хартиена коалиция". Освен левицата, в нея влизат още ГЕРБ и ДПС. На практика партиите, които изхвърлиха машинния вот от Изборния кодекс, са и единственият вариант за постигане на парламентарно мнозинство с третия мандат, защото имат общо 127 депутати. Това обаче на практика е невъзможно, защото ГЕРБ имат решение на партийния си форум да не влизат в коалиция с БСП. 

Отмъщение на Радев ли е този ход или пък нещо друго? Отмъщение заради атаките, с които столетницата го засипваше напоследък, замеси дори дъщеря му в скандал. Борислав Гуцанов скочи срещу вицето Илияна Йотова, че с изказванията си за третия мандат елиминира БСП. И идва ходът на Радев. Ето ви мандата, хайде сега да видим какво ще го правите, пише в коментар ПИК.

https://epicenter.bg/images/news/82021/thumbs/main_1630046099.png

Мандатът може пък да е подарък за рождения ден на Корнелия Нинова. Утре тя навършва 54 г. и ще трябва да мисли какво да прави, че да не свърши работата 5 за 4. Защото конгрес идва, а пореден провал може да й коства лидерския пост.

Третият мандат се превръща в битка на три фланга. Най-важната е за съставянето на редовно правителство, което да гарантира спокойствието на България. Другите са частни - за бъдещето на БСП и за оцеляването на Корнелия Нинова на лидерския пост. 

Интересни времена предстоят. Тепърва ще гледаме от първия ред.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай