Неделя,

Защо Кирил Петков е уникален случай. Западът коментира

От: Редактор -
Защо Кирил Петков е уникален случай. Западът коментира
A
A
A

Новият български премиер е истинска изненада, пише в статия на сайта си Радио Франс Интернасионал, предаде Бургас. 24.

С безапелационна победа на изборите в страната, формацията на Петков успя да сформира безпрецедентна управляваща коалиция в момент, в който страната му беше в разгара на продължаваща политическа криза.

И докато миналата пролет Кирил Петков беше съвсем непознат в България, днес той въплъщава истинската надежда за промяна на българските граждани. Основната му цел е една: да се сложи край на бича на корупцията.

В България Петков успешно стартира пробиотична лаборатория, като с това олицетворява "пътешествието на "златното момче“ и така очарова и стимулира избирателите и поддръжниците си. Това увлечение от успеха е нещо изключително важно в България, в едно крехко общество, в страна, чиито млади хора предпочитат да емигрират, защото тя е останала без бъдеще. Така че да си успял човек, започнал от нулата и минал през САЩ и Харвард – е много силен аргумент.

Назначен за министър на икономиката миналата пролет, когато страната е в разгара на политическа криза, Кирил Петков, поставя на първо място в работата си борбата с корупцията. Българите често го наричат "Джон Траволта" заради визуалната му прилика с актьора.

Борбата с корупцията и отстраняването от политическия живот на предишния премиер Бойко Борисов, който доминираше българската политика от десетилетие, бяха печелившата формула за успеха на неговата партия "Продължаваме промяната“.

Друг важен въпрос за новия български премиер: борбата с Covid-19. Коефициентът на ваксиниране в България е под 30% и страната е с една от най-високите смъртни случаи в света. Затова основната цел на новия български премиер ще бъде да убеди съгражданите си да се предпазят от вируса.

На международната сцена Кирил Петков се представя като убеден проевропеец и иска да продължи напред по изключително чувствителен въпрос в страната си: присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, - нещо, срещу което България се противопоставя.

За да се разбере стремителният възход на Кирил Петков, трябва да се погледне неговата кариера, която е напълно нетипична за политическата класа в България. Новият български министър-председател е израснал в Канада, учил е в Харвард, САЩ, и се е върнал в страната едва в края на 2000 г.

Той идва от семейство с родители учители, които емигрират през 90-те години, когато България е в разгара на икономическа криза. Семейството се установява в Канада, където Петков израства и учи, а впоследствие се прехвърля в Харвард. През 2007 г., когато България влиза в ЕС, Петков се връща в родината си.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички