Сплашени от Слави, в коалицията обсъждат антиинфлационите мерки

Вицепремиерът Асен Василев пресметна, че мерките ще струват на бюджета 2 млрд. лв.

Сплашени от Слави, в коалицията обсъждат антиинфлационите мерки | StandartNews.com

Предложените от "Продължаваме промяната" мерки за подпомагане на бизнеса и най-уязвимите групи от хора ще бъдат подложени на обсъждане днес на лидерски съвет на управляващата коалиция.

Очаква се на срещата да бъде представен анализ от Министерството на финансите за ефекта от мерките върху държавния бюджет.

Темата за мерките, с които кабинетът да излезе, бе обсъждана на два експертни съвета миналата седмица, но до окончателно решение така и не се стигна. Всяка от формациите вече е представила част от предложенията си.

Вчера от парламентарната група на "Продължаваме промяната" обявиха пакет от 14 мерки, на които държат - сред тях са увеличение на пенсиите с над 20% от 1 юли, а от 1 октомври и преизчисление, като променят т.нар. швейцарско правило, увеличаване на максималния осигурителен праг на 3400 лева, отпадане на акциза за ток и природен газ, намаляване на ДДС за парното и топлата вода, 25 ст. за 50 л гориво месечно и данъчни облекчения за работещи родители.

От партията застават и зад идеята на "Демократична България" за увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

От БСП настояват за увеличаване от 1 юли освен на пенсиите, и на минималната работна заплата, която сега е 710 лева.

Преди два дни пред БНР вицепремиерът Асен Василев пресметна, че предложенията ще струват на бюджета 2 млрд. лв.

От "Има такъв народ" обаче вчера се възмутиха, че мерките не са комуникирани с тях и те научили от медиите например за анонсираното увеличение на пенсиите. Лидерът им Слави Трифонов обвини партньорите си от "Продължаваме промяната", че правят каквото си искат и отправи предупреждение към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай