Западните Балкани са водещи за новата ЕК

Еврокомисар Мария Габриел посочи още, че трябва да се наблегне сериозно върху необходимостта от инвестиции

Западните Балкани са водещи за новата ЕК | StandartNews.com

За мен е много важно, че новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети. Това каза пред журналистите българският еврокомисар по „Иновации,научни изследвания, култура, образование и младеж“ и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел по време на конференция „Западни Балкани“ в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Мария Габриел, мястото на интеграцията на Западните Балкани в ЕС не трябва да се премахва от дневния ред на институциите.

„Каквото и да се случва по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължаваме не само да заявяваме, че са част от приоритетите ни, а да имаме все повече и повече общи и конкретни инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Ако ЕС не е в региона, други ще бъдат, ако това вече не се е случило“, допълни Габриел.

Еврокомисарят посочи още, че във връзка със Западните Балкани трябва да се наблегне сериозно върху необходимостта от инвестиции.

„Няма местна икономика и държава, която може да се развива без тях. Трябва да се наблегне на инвестиция в талантите. Изтичането на мозъци е много сериозен проблем в този регион, а то е и наше общо предизвикателство. Разбира се не трябва да забравяме и много по-големи теми, свързани със сигурността. Радвам се, че от една страна цифровата програма за Западните Балкани даде конкретен резултат. Намаляване със 70% на цената на роуминга, в областта на киберсигурността: създаване с финансиране от 8 милиона, над 6 вече дигитални иновационни хъба“, добави Габриел.

Тя обърна внимание и на необходимостта партньорите ни от Западните Балкани да се включват пълноценно в програми като „Еразъм плюс“.

„За мен е важно да продължим в рамките и на ресора, който ми е отреден, с много конкретни инициативи. Визирам програмата „Еразъм плюс“. Само два от партньорите ни от Западните Балкани са част от нея: Северна Македония и от февруари тази година и Сърбия. Би било добро послание за младите хора от региона да се включат в цялата част на „Еразъм плюс“, защото в момента ние на тях им казваме всъщност: „Вие сте чужденци за ЕС“. Те участват само в тази, свързана с третите страни, част на програмата. Би ми се искало много сериозно да се инвестира в иновации“, обясни еврокомисарят.

Сред другите приоритети, които Мария Габриел посочи, бяха и иновациите в различни области.

„По програмата „Хоризонт Европа“ може да се изпрати силно послание и за хората, работещи в областта на научните изследвания за рака, здравеопазването, за селските райони. Има такива проекти, те обаче са в своето съвсем начало. Няма как да не повдигна темата за това да има много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании, защото ако има нещо, което може да ускори перспективата за региона, това е да се даде възможност на малките да творят, да носят полза за местната си икономика. Това е нещо, което мисля, че ще е добре да направим в новия мандат. От цифрова програма за Западните Балкани смятам, че е дошло време за иновационна програма“, допълни тя.

На въпрос дали мисли, че сигурността и стабилността в региона е застрашена от последния шпионски скандал, свързан с Русия, Габриел посочи, че в днешното време на нарастваща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост.

„Няма друго противодействие, освен сътрудничество, обмен на информация и в крайна сметка доверие помежду ни. Днешните кибератаки, днешните шпионски скандали не са тези отпреди 100 години. Те се развиват много бързо спрямо новите технологии. Много по-комплексни и трудни за откриване са. За мен важното е да има повече сътрудничество и доверие за бърз обмен на данни и много повече общи реакции“, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай