“Добрите сили” с призив към Борисов

Йордан Иванов заяви, че ГЕРБ саботират влизането в еврозоната

“Добрите сили” с призив към Борисов | StandartNews.com

"По-добре късно, отколкото никога". Така зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов отговори на въпроса защо "Демократична България" и "Продължаваме промяната" не са се обединили по-рано. По думите му българските граждани очакват влизане в Шенген и еврозоната, както и съдебна реформа и повишаване на благосъстоянието им.

"Това е обединение именно на тези добри сили, за да може да се разреши политическата криза в държавата и добрите хора, тези които искат реформа, да вървим напред".

ДБ в рамките на една такава коалиция ще бъде позиционирана вдясно, като гарант за 3% дефицит, за пропазарна сила и облекчения за бизнеса, заяви Иванов в ефира на БНТ.

По- рано в новата коалиция се определиха като добрите сили, които ще бранят реформаторските идеи и ще борят статутквото.

"Един широк фронт на европейски сили би гарантирал излизане от политическата криза в държавата".

Според него ГЕРБ саботират влизането в еврозоната, проваляйки заседанията на икономическата комисия в парламента, където се обсъждат промени в Кодекса по застраховането. Определи като "литературни съчинения" обвиненията на Бойко Борисов, че ПП и ДБ са "обрали държавата" и го призова да подаде сигнал в прокуратурата, ако има доказателства за твърденията си.

Коментира и износа на оръжие за Украйна.

"Демократична България" имаше ясна позиция в стария кабинет. Щеше да е по-добре да бяхме изпратили оръжие от името на българската държава. Държавата трябваше да подпомогне Украйна още миналата година. Какво са правили частно-правни субекти, е коренно различен разговор".

ДБ и ПП тепърва започват преговори и затова още не е говорено за депутатски листи, но по думите на Йордан Иванов приоритетите за по-важни от личностите. На въпрос има ли ДСБ доверие в председателя си Атанас Атанасов и трябва ли той да бъде сменен заради вътрешните брожения в партията, Иванов отговори:

"Първо, ген. Атанасов пое партията извън парламента и днес получи мандат да води преговори за това да станем първа ПП в нова коалиция. На второ място, аз уважавам всяко чуждо мнение вътре в партията, но не го разбирам, защото не се прави така. Самият аз съм критик на някакви процеси в партията и съм останал, за да я променям отвътре, а не да пускам провокативна информация в медиите".

Подготвя се обща декларация на партиите във връзка с нападението над Христиан Пендиков в Охрид, а ДБ е излязла с ясна позиция още в началото - че не толерира актове на насилие, особено ако те са на етническа основа, посочи още Йордан Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай