Събота,

Зам.-министър разкри как ще овладеят цените

От: СТАНДАРТ -
268
Зам.-министър разкри как ще овладеят цените
A
A
A

Как властта ще овладее растящите цени? Отговор на този въпрос даде зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев.

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна, коментира Данчев в интервю за Нова тв.

„Вероятно ще има опити за спекула на много места. Всеки търговец в настоящата ситуация вероятно ще се опита да използва несигурността, която се създава на пазара от тези фактори”, предупреди той.

Данчев напомни за проверките, направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на основните хранителни стоки. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22.03 - 04.04 показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е около 5 лв., обясни Данчев.

„На първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението - енергийно най-бедните. Те понасят най-голям удар по отношение на цените. Правителството вече обяви и ще го направим - предстояща актуализация на бюджета. Тя се прави, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издръжката на българските граждани”, допълни зам.-министърът.

Към момента той посочи, че не е обсъждано намаляване на ДДС на основни хранителни стоки в коалицията. „Ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС за основните стоки от потребителската кошница. Директно подпомагане ще получат всички граждани, отговарящи на съответните критерии”, уточни Данчев.

Таванът на цените е непазарна мярка, която обаче вече се прилага в редица страни от ЕС. „Налагането на квоти за потребители и бизнес клиенти е една от възможните мерки за справяне със спекулата и с нарастването на цените. Обсъждаме и тази възможност”, посочи той.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще има проверки преди празниците. Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и НАП.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички