Заков се срещна с британския си колега, какво се разбраха

По време на разговорите беше отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество

Заков се срещна с британския си колега, какво се разбраха | StandartNews.com

В Министерството на отбраната се проведe срещa на министър Драгомир Заков и заместник-министър Йордан Божилов с министъра на Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи.

По време на разговорите беше отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество. Бяха засегнати и приоритетните за страната ни въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили. Очертани бяха перспективите за развитие на взаимоотношенията в областта на отбраната, както и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство.

Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта. Подчертано беше единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията беше подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията. От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов, съобщиха от Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай