Сряда,

Заков се срещна с британския си колега, какво се разбраха

От: Агенция Стандарт, сн. Министерство на отбраната -
127
Заков се срещна с британския си колега, какво се разбраха
A
A
A

В Министерството на отбраната се проведe срещa на министър Драгомир Заков и заместник-министър Йордан Божилов с министъра на Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи.

По време на разговорите беше отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество. Бяха засегнати и приоритетните за страната ни въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили. Очертани бяха перспективите за развитие на взаимоотношенията в областта на отбраната, както и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство.

Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта. Подчертано беше единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията беше подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията. От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов, съобщиха от Министерство на отбраната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички