Заков с призив към ЕС и НАТО

Наш дълг е да подпомогнем Украйна, заяви министърът на отбраната

Заков с призив към ЕС и НАТО | StandartNews.com

Министърът на отбраната Драгомир Заков е призовал за повече помощ за Украйна чрез НАТО и ЕС. Той участва на онлайн среща на министрите от страните от Източния фланг на НАТО от формата "Букурещ 9".

Министър Заков е обяснил, че само единство и солидарност в рамките на НАТО и ЕС са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред".

"Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз. Силата и на НАТО и на ЕС идва от политическото единство на това уникално съчетание от страни и общества.  Като членове на тези организации ние следва да използваме силните страни на всеки от нас за предоставяне на подкрепата, от която Украйна се нуждае", заяви министър Заков, цитиран от Министерството на отбраната.

На срещата са присъствали помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Патрик Търнър, министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс и помощник-секретарят по отбрана на САЩ по въпросите на международната сигурност Селест Уолъндър.

Форумът се провежда преди срещата на министрите на отбрана на страните членки на НАТО на 15-16 юни и на срещата на върха в Мадрид в края на юни. Министрите на отбраната са приели и обща позиция по руската агресия в Украйна и очакваните действия на НАТО и ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай