Заев:Приятелска България да направи крачка напред

"Вярвам, че можем да успеем по този път

Заев:Приятелска България да направи крачка напред | StandartNews.com

"Наистина очаквам приятелска България да направи крачка напред. Ние имаме планове за действие, меморандуми за това как да ускорим процеса на изграждане на още по-голямо приятелство между македонци и българи, но и на всички граждани в РСМ. Вярвам, че можем да успеем по този път", каза премиерът Зоран Заев от Щип. Той съжалява, че съвместната комисия не е направила по-сериозна стъпка, предаде Дарик.

Според него, решенията са потвърдени с протоколи и от двете страни за цар Самуил, Кирил и Методий и за Климент и Наум. "Употребата им от двете страни в учебниците трябва да бъде в духа на приятелството", заяви Заев.

Той е оптимист, че България ще направи положителна стъпка към европейска интеграция на РС Македония, въпреки че е изправена пред избори през март следващата година.

Той е категоричен, че има голям потенциал за засилване на сътрудничеството между "двете съседни и приятелски страни". "Трябва да си дадем шанс, защото сме съседи, защото сме приятели, имаме огромни възможности за подобряване на сътрудничеството и от двете страни", каза премиерът.

Той отново повтори, че македонският език, македонският народ, македонската национална идентичност не са тема за дискусии. В частта от историята работата е на експерти и професионалисти.

"Трябва да се цитират съществуващите документи. Чрез тези документи трябва да се разглежда положителния аспект на приятелството, а не през негативната част, която разделя страните. Това е начинът за изграждане на приятелство", заключи македонският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай