Понеделник,

Заев:Приятелска България да направи крачка напред

От: Мартина Суботинова -
128
Заев:Приятелска България да направи крачка напред
A
A
A

"Наистина очаквам приятелска България да направи крачка напред. Ние имаме планове за действие, меморандуми за това как да ускорим процеса на изграждане на още по-голямо приятелство между македонци и българи, но и на всички граждани в РСМ. Вярвам, че можем да успеем по този път", каза премиерът Зоран Заев от Щип. Той съжалява, че съвместната комисия не е направила по-сериозна стъпка, предаде Дарик.

Според него, решенията са потвърдени с протоколи и от двете страни за цар Самуил, Кирил и Методий и за Климент и Наум. "Употребата им от двете страни в учебниците трябва да бъде в духа на приятелството", заяви Заев.

Той е оптимист, че България ще направи положителна стъпка към европейска интеграция на РС Македония, въпреки че е изправена пред избори през март следващата година.

Той е категоричен, че има голям потенциал за засилване на сътрудничеството между "двете съседни и приятелски страни". "Трябва да си дадем шанс, защото сме съседи, защото сме приятели, имаме огромни възможности за подобряване на сътрудничеството и от двете страни", каза премиерът.

Той отново повтори, че македонският език, македонският народ, македонската национална идентичност не са тема за дискусии. В частта от историята работата е на експерти и професионалисти.

"Трябва да се цитират съществуващите документи. Чрез тези документи трябва да се разглежда положителния аспект на приятелството, а не през негативната част, която разделя страните. Това е начинът за изграждане на приятелство", заключи македонският премиер.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички