Заев: Докато има македонски език, ще има македонци

Веднъж завинаги македонците и македонският език влязоха в съкровищницата на световните нации, каза бившият македонски премиер

Заев: Докато има македонски език, ще има македонци | StandartNews.com

Македонският език е нашето минало, нашето настояще и наше бъдеще, написа във Фейсбук профила си лидерът на СДСМ Зоран Заев по повод инициативата за създаване на център за грижа и популяризиране на македонския език в старото училище „Димитър Влахов“ в Любойно, цитира думите му македонското издание “Слободен печат“.

„Както бях горд миналата година, когато ръководех правителството на Република Северна Македония, която установи 5 май като Ден на македонския език, така се гордеех днес на прекрасното събитие в Любойно, като поддръжник на инициативата за създаване на Център за популяризиране на македонски език“, пише Заев.

Той каза, че „докато има македонци, които ходят в тази наша страна и в други страни по света, ще има македонски език и докато има македонски език, ще има македонци“.

„Македонският език, това е моят език, езикът, с който израснах и се образовах, езикът, с който ще продължа да живея. Това е езикът на моите родители, езикът на майка ми, която като учител на този език възпитаваше и отглеждаше поколения ученици. Това е езикът на моите деца, на всички македонски деца, на техните майки и бащи, на техните баби и дядовци, независимо дали живеят в родината си или в която и да е част от света. Това е езикът, на който са написани лични документи, сертификати и дипломи, пише Заев.

Наша отговорност и свещено задължение беше да запазим своята идентичност, казва Заев и добавя, че тя не само е запазена, но и е потвърдена и засилена.

„Веднъж завинаги македонците и македонският език влязоха в съкровищницата на световните нации и езици и никой повече няма дилеми, никой не оспорва това вече“, написа Заев във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай