Събота,

За първи път! Министри влизат във властта богати

От: Стандарт -
527
За първи път! Министри влизат във властта богати
A
A
A
  • Най-заможен е Николай Събев, най-малко влогове има Калина Константинова
  • Кирил Петков държи сладкарницата на съпругата си и $700 000 на влог

За първи път министрите влизат във властта милионери. Имат солидни имоти в страната и в чужбина, държат милиони на влогове и карат скъпи коли.

На този фон прави впечатление, че самият министър-председател няма собствено жилище. Той живее в чужд имот с площ 89 квадратни метра. Собственик е обаче на сладкарницата на столичната улица "Сан Стефано", която управлява съпругата му - "Сладкарницата на Линда". Това става ясно от декларациите на представителите на властта пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).  

Петков е декларирал, че има влог за 700 000 долара, както и друг за 20 000 лева. Отделно разполага и с 50 000 долара в брой. Той и съпругата му притежават и два луксозни автомобила. Единият е Лексус, купен миналата година за 60 000 лева. Другият е Мини купър от 2012 г. на стойност 13 500 лева.

Николай Събев най-богат

Като най-заможен член на кабинета се откроява транспортният министър Николай Събев. Той е декларирал собственост на цели 24 имота. Два от тях са в Испания, като единият е с внушителен размер от 9954 кв. м (близо 10 декара) и 508 кв. метра застроена площ. Закупен е за близо 5,5 млн. лева. Другата испанска къща на транспортния бос е купена за 3,1 млн. лева и е с площ 2847 кв. метра.

Отделно Събев има къщи и апартаменти в Русе, София и на моерто. Пет от жилищата му с в Созопол. Декларацията на транспортния министър издава и слабост му към моторите. Той е обявил, че притежава 4 автомобила и цели 14 мотоциклета.

 

Доста по-скромно от него живее вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Според декларацията му. Той притежава едно жилище в София с размер на гарсониера - 54 квадрата. Няма кола на свое име, а на влог в банка държи малко над 66 хил. лева.

Бойко Рашков има фитнес

22 недвижими имота или части от тях е декларирал, че притежава вътрешният министър Бойко Рашков.

Част от посочените в декларацията му имоти обаче всъщност са прилежащи части към къщата му в София -три малки склада, сутерен, гараж, тераса, както и фитнес с площ 40 кв. м. Отделно Рашков притежава три апартамента в столицата с квадратура съответно 109, 99 и 56 кв. м, както и дворно място в София с площ 1870 квадрата.

МВР шефът е декларирал, че е собственик и на част от къща с гараж в Несебър, както и две къщи с дворно място в Антон. В декларацията си той посочва, че имотите му са придобити вследствие на брачен договор.

Рашков има и два автомобила -БМВ и Нисан Патрол, които също е получил, благодарение на брачен договор.Той е декларирал и два влога -един за малко над 158 000 лева и друг за 10 000 лева. Има и две вложения в пенсионни и инвестиционни фондове - едното за малко над 600 000 лева, а другото за близо 45 000 евро.

Апартамент в Рим с площ от 298 кв. м пък сие купил миналата година вицепремиерът и министър на регионланото развитие и благоустройството Гроздан Караджов заедно със съпругата си. Имотът е на стойност близо 2 млн. лева. Отделно двамата имат къща в район "Витоша" с 1101 квадрата разгърната площ и апартамент от 89 квадрата в "Лозенец", Семейството притежава и 5 автомобила, като последният е Мерцедес EQC, придобит миналата година срещу 150 хиляди лева.

Борислав Сандов без собственост и влогове

Без имоти и спестявания пък е друг от вицепремиерите Борислав Сандов. Според декларацията му съпругата му Яна има три апартамента, като само единият е изцяло неин, а на другите два е съсобственик. Съпругата на вицепремиера държи на влог малко над 73 000 лева, докато той няма собствени депозити. Двамата притежават автомобил Форд Фиеста.

Вицепремиетрът по ефективното управление Калина Констранстинова пък е декларирала 2 апартамента в София - единият на нейно име, другият на Боян Бегов. Тя има 3 банкови влога на стойност малко под 8000 лева.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички