Йовчев се срещна с Либерман в Израел

Йовчев се срещна с Либерман в Израел  | StandartNews.com

Йерусалим. В рамките на визитата на вицепремиера вътрешен министър Цветлин Йовчев в Израел, вчера той се срещна и разговаря с министъра на външните работи Авигдор Либерман. Двамата се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения. Те оцениха планираната за първата половина на 2014 г. трета междуправителствена среща като възможност за нов импулс за по-нататъшното развитие на политическите отношения, след успешните две междуправителствени заседания през 2011 и 2012 година.

По време на разговорите бе отбелязано, че изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество е сферата на сигурността. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Бургас. В този смисъл двамата министри потвърдиха готовността си да работят за формирането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации. Министър Либерман подкрепи необходимостта от изграждане на капацитет в борбата срещу тероризма, управлението при кризи, противодействието на организираната престъпност, заявявайки готовност и ангажираност да окаже политическа и експертно-техническа подкрепа във връзка със засиления миграционен натиск към територията на България. Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е да работят съвместно и ангажирано в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма.

По време на срещата бе дадена висока оценка за развитието на няколко икономически направления на двустранното сътрудничество като селско стопанство, иновации и технологии, управление на водните ресурси и други.

Министър Йовчев отправи покана към министър Либерман за официално посещение в България, която израелският външен министър прие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай