Йовчев: Протестът е политически

МВР шефът чака лош доклад от Брюксел, намали подслушванията наполовина

Йовчев:   Протестът е политически | StandartNews.com

София. Протестът е политически и това, че има граждани в него, не го прави граждански. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев при отчета му за първите шест месеца управление на кабинета "Орешарски".

Според него протестите са променили своята структура и са станали много по-малко спонтанно организирани и повече организирани. По думите на Йовчев този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се крие зад децата. "Когато някой насърчава хората, протестирайки, да извършват неща, които не са редни, трябва да има и доблестта, и смелостта да каже: "Да, аз съм". Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди - нито оправдателни, нито укорителни", добави още Йовчев. Той бе категоричен, че заплатите на полицаите ще бъдат повишени с повече от 5% от 1 януари.

От доклада на Йовчев стана ясно още, че фирмите към ведомството - БМВ и "Проинвекс" ще се прехвърлят. Първата ще отиде към Министерство на транспорта, а "Проинвекс" може дори да бъде ликвидирана. В момента и в двете компании текат отиди.
"Случващото се в политическите процеси насажда нетърпимост. Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват. Ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и на това", обясни още министърът. Той заяви още, че поведението на протестиращите, които обсадиха ресторанта, в който той бе на вечеря в събота, било крайно неприемливо и то заради останалите хора там. "Имаше малки деца. Не разбирам защо трябва да се случват такива неща", каза Йовчев. По думите му има вероятност да се окаже, че по време на протестите са пострадали повече полицаи отколкото граждани. По думите му при протестните действия и охраната им са пострадали общо 30 полицейски служители.

От доклада на Йовчев стана ясно и, че подслушванията са намалели двойно в сравнение с 2012 година. За тази година са 2100, а за миналата са били 5000. Министърът се похвали с прекратяването на порочните практики в МВР - няма дарения, спряна е и търговската дейност, ликвидират се фирми, прекратяват се договорите. МВР шефът обаче заяви, че въпреки положителния доклад за шестте месеца, той очаква лоша оценка от Брюксел по глава "Правосъдие и вътрешни работи". "Докладът касае период от 18 месеца и трябва да се отчете в каква ситуация работи правителството през последните 6 месеца, какви бяха сигналите, подавани и от ЕК. Ако се върнете назад, имаше много тежки клевети. В една такава обстановка не можем да очакваме, че за 6 месеца можем да променим цялостната нагласа", обясни вътрешният министър.

МВР продава 423 патрулки

МВР е било подизпълнител на 50 дружества с 660 сключени договора в цялата страна. Това стана ясно от отчета на вътрешното ведомство . Отделно от това 490 имота с отпаднала необходимост ще бъдат прехвърлени, като 144 от тях вече в такава процедура. Те са генерирали 660 000 лв. разходи за ведомството. Броят на автомобилите в министерството пък е съкратен с 423 през последните шест месеца. Само от тях МВР е давало разход от близо милион лева за застраховки и гориво. Сега най-вероятно ведомството ще ги извади на тезгяха.

Междувременно стана ясно, че МВР си търси строител, който да ремонтира част от сградата на централната администрация. Обявата е пусната в сайта на ведомството преди седмица, а срокът за набиране на оферти е 2 януари. Освен ремонтните работи строителят ще трябва още да подмени ел. и ВиК инсталациите. Офертите се събират от дирекция "Управление на собствеността и социални дейности". Срокът на изпълнение на поръчката е шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай