Неделя,

Йотова: Предишните правителства избраха асфалта пред културата

От: Агенция Стандарт -
Йотова: Предишните правителства избраха асфалта пред културата
A
A
A

„Средствата за култура да достигнат заветния 1% от националния бюджет – това ще бъде първата атестация за новия министър на културата. Няма друга страна в Европейския съюз с половин процент бюджет за култура. За предходните правителства не беше модерно да се прави култура. Приоритет беше асфалтът, оказа се, че и той не е толкова здрав, колкото ни убеждаваха. Вярвам, че новото правителство е от просветени хора, които са убедени колко важна е културата за развитието на държавата и обществото.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния исторически музей изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021 г.“. Експозицията е отворена за посетители от утре до месец март догодина.

Вицепрезидентът определи изложбата като прекрасен подарък както за българските граждани, така и за туристите, които ще се запознаят отблизо с огромната съкровищница, която съхранява Националният исторически музей.

„Изложбата подхранва самочувствието ни на българи, създали една от най-древните цивилизации“, изтъкна Йотова и пожела на българските археолози да продължават да записват имената си със златни букви сред най-добрите учени не само на европейско, а и на световно ниво.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на НИМ, че поддържа музея жив дори в кризисните години на пандемията и с помощта на модерните технологии привлича интереса на децата и младите хора.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички