Йотова: Европа не отчете последствията от Арабската пролет

Йотова: Европа не отчете последствията от Арабската пролет | StandartNews.com

Какво е европейското измерение на проблемите с новия тероризъм и мигрантската криза. Този проблем събра на голяма кръгла маса десетки представители на всички професионални асоциации в сферата на сигурността, експерти по национална сигурност, народни представители и евродепутати, които работят по темите на външната политика, отбраната и националната сигурност, университетски преподаватели, експерти и журналисти.

Форумът „Новото лице на терора – мит и реалност" се организира от евродепутата Илияна Йотова, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейският парламент и от Института за стратегии и анализи.

"Основополагащият въпрос е какво се случи в Арабския свят преди няколко години, можем ли днес да говорим по-скоро за Арабска зима, отколкото за Арабска пролет. Разчетоха ли международните институции и светът какво се случи в тези държави. Дали премахването на диктаторските режими и начинът по който беше направено това доведе до очакваните резултати, които всички ние искаме", каза в началото на своето изказване евродепутатът Илияна Йотова.

По думите и с днешна дата отговорът на всички тези въпроси е „не", защото се е забъркала една каша, от която можем трудно да излезем. "Не бяха отчетени последствията от това. Днес 5000 европейци се бият на страната на ИДИЛ, а 148 от тях са минали през България, за да се влеят в редиците на различни терористични клетки. Притеснително е, че новата стратегия за охрана на границите на ЕС, изключва България, Румъния и Хърватска, защото не са в Шенген. Проблем с тежки последици е и споразумението между ЕС и Турция, което не работи. Сега по силата на това споразумение са върнати едва 396 бежанци, процедурата е изключително тромаба е неефективна. Либерализацията на визовия режим за турските граждани създава нови звена на несигурност", посочи още тя, цитирана от epicenter.bg.

Йотова посочи, че за първи път сякаш Европа се оттегли от голямата международна сцена – конформизъм, наблюдение отстрани, но не пряко участие и конкретно заявена позиция. Европа не направи онзи политически анализ нито в своите институции, нито в отделните държави какво стана в Арабския свят.

За първи път партизанска тактика, градски тероризъм и конвенционални бойни действия са комбинирани в едно. Целта на терористите е да привлекат върху себе си внимание, да всеят страх у противника е преследвана със зрелищни атаки срещу цивилни. Използването на обучени терористи в столицата на Франция, организирането на действията им и оставане незабелязани до деня на кървавите им дела гарантира широк обществен и медиен интерес. Всъщност терорът с цялата негова пъстрота и острота на действие влезе в нашия живот. Това заяви пред широката аудитория Валерия Велева, изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи.

Тя отбеляза, че съвременната цивилизация се е изправила пред тероризъм доста по-различен от тероризма отпреди 14 години, когато бяха взривени кулите близнаци в Ню Йорк. Велева го определи като опасен и мощен по нов начин, изключително съблазнителен за голяма част от света, затънал в бедност и гняв. Тероризъм, срещу който не може да се противодейства с традиционни методи. И големият въпрос е „защо, на какво се дължи нашето безсилие?". Завладените територии, забогатяването от престъпна дейност и лесният достъп до Европа - терористите не за първи път разчитат на тях, но за първи път го правят с такава мощ и в такъв мащаб.

Проф. Николай Радулов разви темата за Европа и модерният тероризъм, за необходимата синергия в специалните служби. „Само интегрирани полицейски, разузнавателни и контраразузнавателни европейски структури са в състояние да противодействат, да отговорят на реалните заплахи и предизвикателства", категоричен бе бившият секретар (1997-1998) на МВР.

Според него състоянието на организираната престъпност е от съществено значение за съвременния тероризъм. От тази гледна точка трябва да се използва мониторингът на организираната престъпност за долавяне на сериозни предпоставки за тероризъм. Високите нива на организирана престъпност и корупция са предвестник на улесняващи и поддържащи условия за тероризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай