Йотова разкри нова злостна кампания срещу България

Вицепрезидентът откри учебната година в българското неделно училище в албанския град Елбасан

Йотова разкри нова злостна кампания срещу България | StandartNews.com

Имаме амбицията заедно с колегите от посолството да създадем в Елбасан най-големия център на българщината. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри учебната година в българското неделно училище в албанския град. Самото учебно заведение е към дружеството „Българите в Албания“.

Много благодарим, че дойдохте в нашето училище. С много труд отворихме тази стая да учим български език. От години подготвям ученици, докторанти и студенти, за да ходят в България да учат. Благодарим за вашата подкрепа, за подкрепата от посолството и от българското министерство на образованието, обърна се към Йотова Микел Ценай, преподавател в българското училище.

Вицепрезидентът благодари на дружеството „Българите в Албания“ и на българската общност за поканата. Това е третият ден от посещението на вицепрезидента в Албания в навечерието на преброяването там – първото, откакто българското малцинство е признато в страната.

„Сега от всички от нас зависи да защитим този статут, който дава много възможност както на албанските власти, така и на институциите в България, да можем да правим съвместни проекти. Вие сте нашият естествен мост между двете страни. Училището трябва да се разшири и да се намери нова база, защото всяка година децата се увеличават все повече“, каза Йотова в препълнената стая на училището.

Тя заяви още, че хората са зажаднели за връзки и контакти с България и обеща, че те ще бъдат още по-силни и по-задълбочени.

„Моята молба към вас е да учите децата. Първият учебен ден в България е един от най-големите празници. Човек може да не помни много неща в живота, но 15-и септември го помни винаги – с венците, цветята, образите на двамата братя Кирил и Методий и с огромната надежда, че през тази година ще получаваме много нови знания, че ще отваряме много широко прозорците към света. Че ще работим с нашите учители и че ще ги слушаме, а пък те ще ни дават това, което имат като знания“, обърна се вицепрезидентът към учителския състав и представителите на дружеството „Българите в Албания“.

Тя заяви, че именно учителите правят най-важното – предизвикват по-голям интерес към българския език, както и да карат децата да помнят откъде са тръгнали техните родове.

Според Йотова в днешния свят не е грешно да имаш своята идентичност – колкото повече залагаш на нея, толкова повече може да отстояваш интересите си навсякъде по целия свят. И увери, че от България те могат да разчитат на всякаква помощ – от учебници през опреснителни курсове до допълнителна квалификация. Тя призова родителите да изпращат техните сигнали, настоявания и искания, за да може България своевременно да им помогне.

„Имате и още една важна задача – да подготвите младите хора да кандидатстват в българските висши учебни заведения. Трудно е, трябва да познават езика и затова е хубаво да затворим тази верига – от съботно-неделното училище с добро познаване на българския език да дойдат в България и да им бъде лесно. Най-важно е да бъде поставена основата“, каза още Йотова.

Щом родителите водят с желание децата тук, с желание ще им показват, че са българи. Те са убедени в това, обърна се към нея Микел Ценай, който освен малките деца е подготвял и докторанти за българските университети.

За нас е голяма чест, че присъствате на откриването на училището и разчитаме на вашата не само финансова, но и морална помощ, каза от своя страна председателят на дружеството „Българите в Албания“.

В Албания нямаме проблеми – няма противопоставяне на властите към различните етнически малцинства. И ние трябва да се възползваме от тази добра политика и добра практика, призова Йотова.

След това вицепрезидентът се срещна с представители на българското национално малцинство, пред което уточни важността на предстоящото преброяване. Тя изрази две притеснения:

Първото е да има разяснителна кампания за българите в труднодостъпните райони, за да участват в преброяването и да заявят идентичността си.

Втората ми тревога идва от немалкото сигнали, които получаваме, че емисари от други етнически общности обясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че никога не е имало българи. Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за 21 в. Имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това, но най-важното е ние да бдим, особено вие хората, които сте на терен, обърна се Йотова към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай