Сряда,

Йотова притеснена. Вдига ли Петков ветото за Скопие?

От: СТАНДАРТ -
1326
Йотова притеснена. Вдига ли Петков ветото за Скопие?
A
A
A

Притеснението си да не би премиерът Кирил Петков еднолично да вдигне ветото на България за старт на преговорите на Северна Македония в ЕС изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в „Панорама”.

ВИЖ ОЩЕ: Ковачевски удари историците ни. Исканията на Скопие

Тя определи палежа на българския културен център в Битоля като пореден резултат от антибългарската политика, водена в западната ни съседка. Вицепрезидентът заяви още, че досега не е виждала т. нар. френско предложение относно българското вето срещу Северна Македония.

"То не е публикувано никъде, не е проект в нито един документ, който тепърва да се гледа на европейско ниво. Това което е по-неприятно, че за предложение научаваме от външния министър на РСМ Буяр Османи, а не от българските власти. Това е първият сериозен сигнал - като че ли има страх да се представи пред българското общество това, което френският президент предлага", смята тя.

Илияна Йотова изрази опасение разривът в коалицията да не накара премиера Кирил Петков да отмени ветото за Северна Македония.

"Дано не стане така, че разваляйки отношенията в коалицията, министър-председателят да реши да пренебрегне мнението на останалите партии в коалицията и да се опита да отмени ветото", каза Йотова.

По думите ѝ за всички решения в Европейския съюз има натиск под някаква форма и е нормално да искат постигане на този резултат, особено по време на френското европредседателство.

"Има недоумение сред нашите европейски партньори защо България така реагира, тъй като пролетта 2020 г. ние формално дадохме своето "да" за разширяването на ЕС. Беше направена една съществена грешка през есента на 2019 г., когато именно Франция сложи политическото вето върху по-нататъшно разширяване на ЕС. Още тогава България, съгласявайки се с това, че трябва да бъде променена процедурата, трябваше да заяви своите претенции и спрямо договора за добросъседство, който не се изпълнява, и всички останали допълнителни условия. За съжаление тогава България премълча", заяви вицепрезидентът.

"През последната година в страната имаше три пъти парламентарни и два пъти президентски избори - не ни ли се струва, че хората се измориха? За съжаление доверието в политическата класа пада все повече няма институция, която да не пострада", каза Илияна Йотова. Тя коментира още, че преди да се стигне до нови избори, правителството и парламентът трябва да свършат направени няколко много важни неща:

"Позволих си да подскажа на министър-председателя, че трябва да се обърне към всички политически партии в парламента, към ръководствата на всички парламентарни групи, за да осигури онзи толкова необходим за страната минимум до края на този месец."

По думите ѝ актуализацията на бюджета е най-належаща, а решението на бюджетната комисия, която отхвърли предложените от кабинета разчети, е било лош сигнал.

"Тези пари трябват на хората, трябват на най-уязвимите и най-бедните, трябват и на българските общини, защото част от тях са пред фалит. Всякакви други сметки, схеми, игри, предизборна кампания - всичко това трябва да оставим за малко по-нататък и сега с национален консенсус да бъдат взети тези решения. И не само в името да бъдат взети формално, а наистина да бъдат работещи, да ни подготвят за следващия сезон със страшно много неизвестни", каза Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички