Вторник,

Йотова попиля Петков за Априлското въстание

От: Агенция Стандарт -
4519
Йотова попиля Петков за Априлското въстание
A
A
A

"Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където беше гост на празника на града, предаде БГНЕС.

"Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели! Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание", посочва вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-рано при посещението си в Украйна премиерът Кирил Петков заяви:

"Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание, и беше казал - ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемаме, за да има по-бързо мир", каза Петков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в сряда да има решение на парламента по отношение на военната помощ за Украйна.

По думите ѝ вероятно ще има поправка в сега внесеното решение, тъй като последната позиция на външната комисия в парламента е за техническа помощ и ще бъде допълнено. Тя каза, че очаква в следващите дни да станат ясни и аргументите, с които правителството промени в последните дни собствената си позиция по отношение помощта с оръжие за Украйна. Според вицепрезидента тази промяна задълбочава противоречията в коалицията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички