Йорданова с ключови думи за Nexo, в какво се усъмни

Тя коментира и отложеното гласуване в правна комисия на промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Йорданова с ключови думи за Nexo, в какво се усъмни | StandartNews.com

"Не може да не направи впечатление синхронизирането на публичното оповестяване на действия на прокуратурата относно случая "NEXO" с политическия цикъл - периода, в който президентът трябва да реши на кого да предостави третия мандат за съставяне на правителство". 

Това каза пред БНР Надежда Йорданова, зам.-председател на парламентарната група на "Демократична България". 

И като проблем в конкретния случай тя посочи внушенията. 

"Всички дарения на "Да, България" и "Демократична България" са публично оповестени и при спазване на закон. Декларирани са в Сметната палата, одитирани са. Всяко дарение над 1000 лева е задължително да бъде направено по банков път. При тези дарения Сметната палата автоматично сверява данните за лицето в Националната агенция за приходите. Тук няма и твърдение за нарушение, просто обичайно навързване на внушения... След изясняване на обстоятелствата и при констатиране на нарушение ще възстановим дарените пари". 

Относно отложеното гласуване в правна комисия на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, част от които е създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, тя коментира: 

"Заседанието създаде усещане за изчакване да се види как ще се развие политическата ситуация в страната, а не за истински дебат. И то до такава степен на тупане на топката, че не се достигна до фазата, в която депутатите да заявят становищата си по законопроекта. Имам усещането, че са впрегнати всички усилия, за да не стигнем до този важен момент. Това е притеснително". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай