Йордан Цонев с нови разкрития за "златните паспорти"

Мирът и стабилността на Балканите зависят не от мнозинствата, а от етническите малцинства, каза зам.-председателят на ДПС

Йордан Цонев с нови разкрития за "златните паспорти" | StandartNews.com

Конституционните промени по отношение на съдебната система, които ДПС предлага, предвиждат два различни висши съвета – на съдиите и на прокурорите, а не както е в момента: един висш съдебен съвет, в който има две колегии, които общо кадруват и във времето се доказа неефективността на този модел. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той припомни, че тези промени вече са представени и в Европа, и пред отделните парламентарни групи. Те са направени като е отчетен натрупаният опит от последните 7 години, съобразени са с препоръките и на Европейската комисия, и на Венецианската комисия, добави Цонев.

Зам.-председателят на ДПС развенча мита, че Движението е настоявало в миналото за „златните паспорти“.

На 29 ноември 2012 година ГЕРБ внасят промени в Закона за чуждестранните инвестиции, в преходните и заключителни разпоредби на които се регламентира инвестиционното гражданство. Тогава депутатът от ДПС Четин Казак се изказа в парламента като поиска този текст да отпадне. Стенограмата от парламентарното заседание е в папката, която ще връча на правосъдния министър Надежда Йорданова. При последващото гласуване никой от ДПС не подкрепя текстовете. Този закон минава с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция, припомни Цонев.

Нещо повече – аз участвах още през 2020 година в разработването на текстове, които утежняваха получаването на тези паспорти. Промените в Закона бяха приети през март 2021  и оттогава не е издаван нито един „златен паспорт“, добави той.

ДПС затвори вратата за инвестиционното гражданство, защото никога не го е искала, а сега някой ни вменява някаква роля, заяви депутатът.

Цонев опроверга и появилите се слухове, че адвокатска кантора, свързана със „златните паспорти”, е била свързана с ДПС.

Ние сезирахме прокуратурата да каже коя е кантората. Нейният собственик вече обяви, че няма нищо общо с ДПС, даже е и в конфликт. Но ако трябва да говорим по този начин, със слухове, самата Лена Бориславова (началникът на кабинета на премиера Петков) е работила в тази кантора по това време. Аз не твърдя, че Лена Бориславова има някаква вина. Но казвам, че ако работим със слухове, то по същото време тази кантора е обслужвала клиенти, които искат инвестиционно гражданство, тя е била на работа там, заяви Йордан Цонев.

ДПС не е заложник на Делян Пеевски, но ще защитава всеки, за когото сме убедени, че не е виновен, каза още Цонев, отговаряйки на въпрос на Бойко Василев за „Магнитски“.

Ние сме убедени, че по темите, за които говорим, Делян Пеевски няма никаква вина. Ние смятаме, че в България никой не може да бъде обвиняван без право на защита, без да му се представят доказателства и без това да мине през съд, заяви Цонев.

Той каза още, че ДПС винаги е подкрепяла евроатлантическите ни партньори, но добави, че по Закона „Магнитски“ има пробиви, има грешки, има отменени санкции.

Има лидери на Балканите, които са санкционирани по „Магнитски“, след това санкциите са били отменени, дори един от тях в момента е вицепремиер, заяви Йордан Цонев.

Изгуби ли ореола ДПС, попита Бойко Василев. Ако под ореол разбирате постоянното натякване, че ДПС е непрекъснато и несъразмерно във властта, прав сте, загубихме този ореол, но и Слава богу! Това е фалшив ореол, каза Цонев.

Той припомни, че ДПС е партия, която има особено значение, партия, осигурила мира. „Това е партия, която поради своя начин на създаване и електорат, осигурява на България нещо, което другите партии не могат да дадат. Не забравяйте, че мирът и стабилността на Балканите зависят не от мнозинствата, а от  етническите малцинства. През последните 10 години ние в ДПС допуснахме много грешки. И най-голямата е, че оставихме великодушно да ни рисуват образ, който не е нашият. Ние сме партия като всички останали, по отношение на даденостите в страната, по отношение на оперативната политика. Но на нас в ДПС ни изрисуваха особен образ, а ние 10 години мълчахме”, каза Йордан Цонев. Той коментира и критиките на ДПС по отношение на увеличаването на дълга чрез Бюджет 2022.

За разлика от много други европейски страни, България има особена система - валутен борд и няма много механизми срещу инфлацията. Затова и големият риск е рязкото увеличаване на задлъжнялостта на държавата, каза зам.-председателят на бюджетната комисия в НС.

Той очаква повишаване на лихвите по кредитите първо в Америка, а после и от Европейската централна банка.

Кредитният и дългов балон ще се спука, затова ние настояваме да сме предпазливи и внимателни, обясни Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай