Йордан Цонев разкри кого готвят за шеф на БНБ

Готови сме да подкрепим управляващите, но ако правят това, което обещаха, а не гаф след гаф, каза зам.председателят на ДПС

Йордан Цонев разкри кого готвят за шеф на БНБ | StandartNews.com

Ние сме институционална партия. Ние искаме Кирил Петков да се държи като премиер, с който да се гордеем. 

Това заяви зам. председателят на ДПС Йордан Цонев пред БТВ. Той коментира престрелките с властта от последната седмица.

"Когато Петков дойде при ДПС на банките в парламента, Делян Пеевски го попита: "Защо отхвърлихте нашите предложения за проверки за златните паспорти?" Петков каза - ще проверим всичко, ще проверим и КТБ. Премиерът обеща, че всички проверки ще бъдат извършени. Господин Пеевски му каза - ОК, направете ги.

Последните няколко пповерки срещу Делян Пеевски бяха извършени от тази власт и те показаха, че няма нищо - и по "Пандора пепърс", и от НАП, и от ДАНС", припомни Йордан Цонев. 

Той разкри и защо ДПС е сложило в дневния ред темата за "златните паспорти".

"Прочетохме анализ, че издаването на инвестиционно гражданство от България ще пречи за премахането на визите от САЩ. Тогава ние от ДПС решихме да внесем законопроект. Поискахме да се запише като условие всички издадени инвестиционни паспорти да бъдат проверени до един. 

Сагата получи ново развитие тази седмица. Министърът на правосъдието каза, че всичките инвестиционни проекти са издавани от една адвокатска кантора, за която казаха, че е близка до ДПС. Ние веднага поисхаме проверки, излязоха и публикации в определени медии.

Излезе собственикът на адвокатската кантора и каза, че няма нищо общо с Делян Пеевски, напротив, водил е дела срещу него", обясни Цонев. 

Стана ясно че и шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова е работила в тази кантора

ЦЗонев отрече твърдениягта, че  има схема за издаване на златни паспорти начело с Делян Пеевски. 

"Когато е въведена тази схема през 2012 г. ДПС е поискало да не бъде приеман този проектозакон. Четин Казак се е противопоставил.

За законопроекта от 2020 г., когато ГЕРБ инициират отмяната на този законопроект, тогава ние променихме порочния път, по който се издават. Там са подписите на цялата временна анкетна комисия, която се създаде за проверка на случаи, описани от чуждестранния печат във Франция. Но не за инвестиции, а за произход", каза Цонев.

Цацаров и шефът на ДАНС ги запознали с порочния механизъм, приет през 2012 г., който включвал купуване на ценни книжа с кредит от банка, 

"Поискахме да се запознаем със законодателството в други 7 страни - те бяха утежнили процедурите. Тогава и ние решихме да утежним нашето законодателство. От тогава нито един паспорт не е издаден. Но нашите американски и европейски партньори ни казаха - ние не искаме такива пправила. Този механизъм пречи за отпадане на визите. Ние реагираме на сигуацията. Няма нищо лошо в това, което сме направили", посочи Цонев.

И допълни, че и  останалите 4 страни премахнаха инвестиционното гражданствно.

"Срамно е, че човек като Прокопиев не знае, че може да заведе гражданско дело без да си сваляме имунитета. Друго срамно е, че човек, който контролира министри през медиите си, казва, че ние контролираме през медиите. През годините съм прочел такива неща за мен, които се оказаха абсолютно невярни. Едно "извинявай" не чух. Политикът трябва да знае, че е публична личност, трябва да носи на клевети и никога не трябва да съди журналист", коментира още Цонев. 

Според него ако списъкът на Петков е правен по публикации в медиихте, то няма как Пеевски да не е в него. "Той е обект на много разследвания. Ако списъкът е правен по Гугъл, наред с името на Пеевски излиза и името на Прокопиев. Петков каза - списъкът е от 19, ние го дадохме на главния прокурор, който е 20-тият. Ако бяхте сложили и Прокопиев, щеше да се получи играта 21", пошегува се Цонев.

Той коментира и защо финансовият министър Асен Василев си е превишил правата, като е поискал данъчна проверка на Пеевски.

"Ако ще се правят данъчни проверки, такива може да назначи само териториалният данъчен директор - не шефът на НАП, не финансовият министър. Не може Асен Василев да казва - аз разпоредих данъчна проверка. Трябва да се спазват правилата. Прокуратурата да му обясдни на Асен Василев, че си е превишил правата", каза Цонев. 

Зам.председателят на ДПС разказа и за проекта за промяна на Конституцията, свързан със съдебната реформа.

Кой да е над главния прокурор - цялата прокуратура, която е на по-висше ниво, ще контролира по-нисшите нива. Главният прокурор няма да има право да изземва дела и да ги дава на други. 

"Изземват му се функциите, които го правят всемогъщ - той няма да може да надзирава този процес, нито да кадрува. Него ще могат да го разследват. Този опитен прокурор, който ще го разследва, ще има имунитет. Като приключи разследването, ще може да бъде назначен във ВКС, което е най-висшата длъжност за магистратите.

Дадохме закона на всички парламентарни групи, но нямаме достатъчно подписи, за да го внесем. Но и ще го публикуваме", обеща Цонев. 

Той допълни, че ДПС са искали да покажем на институциите в ЕК, че в България се подготвят важни промени в правосъдието. 

"В Европа ДПС има страхотен авторитет. Там няма кой да ни рисува отрицателен образ. Илхан Кючюк е вицепрезидент на АЛДЕ, избран с най-много гласове", посочи зам.председателят на ДПС. 

Той припомни, че няма случай за внесен закон за реформа в съдебната власт,  който ДПС да не е подкрепило. "У управляващите нямат парламентарно мнозинство, но с ДПС ще имат. Ще им дадем гласовете си за тези реформи. Досега нямаше с кого да го направим. В замяна не искаме нищо", заяви Цонев. 

И поясни, че ако и те предложат промени и те са добри за реформата, ДПС ще ги подкрепи. "Смяната на личности някъде може да е нужна. Но не може да стане реформа, ако не променим Конституцията", посочи още депутатът. 

Той заяви: "Искаме това мнозинство да остане на власт, но да управлява така, както е обещало. Засега не се случва нищо от това, което е обещало, а само гаф след гаф. Страната ни има нужда от реформи във всички сектори, има нужда да излезе от кризата".

"Кабиентът може да бъде подкрепян само ако върши нвещата, които трябва да върши - и за корупцията и за съдебна реформа, но ако е адекватна. Не може само да стане със смяна на главния прокурор, а с адекватна реформа. Към момента няма диалог в парламента", каза още Цонев. 

На въпрос кой ще е новият шеф на БНБ - Цонев разкри, че в събота от много сигурен източник от управляващата коалиция е разбрал,  че готвят Илиян Михов - професор от Сингапур.

"Същия човек през 2009 г. Борисов искаше да го предлага за вицепреимер. Тогава той се изказа за валутния борд - че курсът на лева трябва да се промени. Да ни пази Господ, защото това е единственото стабилно, което ни остана", коментира още Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай