Йордан Цонев: А къде е разговорът за Лозан Панов?

ДПС ще внесе искане за изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона "Магнитски"

Йордан Цонев: А къде е разговорът за Лозан Панов? | StandartNews.com

ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и за съдебната реформа. Това заяви от трибуната на НС зам.-председателят на Движението Йордан Цонев в отговор на декларация на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов.

Ние многократно сме декларирали, че сме за независимостта на съдебната власт. Вземали сме под внимание и препоръките на Венецианската комисия и сме ги включвали в българското законодателството, каза Цонев. "Когато говорим за независима съдебна власт, истинска независима - имате нашето партньорство и съгласие", подчерта още той. И подчерта, че въпросът отваря две теми.

Първата е искаме ли наистина независима съдебна власт или искаме зависима, но не от българската държава. Цонев даде пример с Румъния.

Второ – ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов, попита Йордан Цонев. И допълни: „Той не урони ли престижа, не е ли политически ангажиран, не изнася ли политически доклади, не участва ли в политически събития? Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана?” Има много доказателства за това, категоричен бе Цонев.

ДПС ще внесе искане за изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона "Магнитски", съобщи Йордан Цонев.

"Къде в "Магнитски е принципа за невинност до доказване на противното? Къде са изнасянията на доказателства за вина, къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат, каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще. Това е неотменима наша политика, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, след като то не е пренесено на европейската. Кой позволява това да се случи? Ние няма да спрем. Следващата седмица ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н. и т.н.?", каза още Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай