Йоловски проговори за Кирил Петков. Тайна среща и специален ключ

Разкри скандална поръчка за геймърски лаптопи

Йоловски проговори за Кирил Петков. Тайна среща и специален ключ | StandartNews.com

Има заведения в София, които имат "странен начин на вход, които си подбират клиентелата и не всеки може да влезе". Това заяви бившият министър на електронното управление Александър Йоловски в студиото на БНТ.  За първи път след дълго отсъствие в медийния ефир Йоловски даде интервю.

Въпреки многократните опити на водещия Георги Любенов да го накара да каже истински ли са протоколите от разпита му, които изтекоха в медиите, Йоловски не даде подробности. Заяви, че иска да говори, но следствената тайна не му позволява.

Любенов цитира изтеклите показания, според които депутатът от ПП Божидар Божанов завел Йоловски да се види с Кирил Петков в заведение, в което може да се влезе само със специален ключ, който има таен номер. Божанов не знаел номера, затова звъннал на Петков, за да могат да влязат. Йоловски нито потвърди, нито отрече. Каза само, че има заведения в София със „странен начин на вход”.

Йоловски продължава да е с охрана от НСО. Бодигардът му бе дори с него в студиото на БНТ, но не попадна в ефир. В отговор на реплика от Христо Иванов, че ходи с охрана от НСО, за да си придава тежест, бившият министър заяви:

"Аз, ако исках да си придавам тежест щях да започна да говоря по част от нещата, които съм дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора. Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън министерски съвет".

На въпрос дали те са истински Йоловски отговори:

"Много искам да дам пряк отговор. Има следствена тайна и аз нито мога да потвърдя, но нито мога и да отрека, че това е истински протокол".

Той посочи, че това изтичане е изключително неприятно, защото в крайна сметка има правила и процедури, които трябва да се спазват. Изрази надежда разследването бързо да привърши.

"Защото аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични".

"Това е една честа критика срещу мен от много дълго време. Аз с гордост мога да заявя, че съм един от хората, които от 2020 година активно работят по това българската държава да има своя IT фирма, която да може да прави услуги и да подпомага административните органи, без това да влияе на желанието за печалба", каза Александър Йоловски.

По думите му картинката е "изключително икономическа и зад политическата тематика се крият сметки".

"Кредит, дебит, салдо".

"Ето затова аз самият чакам бързо развитие на моя случай, за да може да стане ясно за какво става въпрос".

На въпрос на водещия Георги Любенов, "ако се крият комисионни, това в друг жанр ли е, това корупционна тематика ли е?", Александър Йоловски каза:  "Жанрът е един и същи. От години се говори за прозрачност на управление. И това означава ние да знаем какво харчи държавата. Само, че ние не знаем какво харчи държавата и когато с много прости примери... Аз неведнъж съм казвал, че Информационно обслужване например купува лаптопите или настолните компютри с до 15% по-евтино от Министерство на финансите".

Йоловски посочи, че министерство на финансите харчи по-голям ресурс, отколкото националния системен интегратор.

"И ме обвинява след това, че аз лобирам за информационно обслужване. Ми това не е вярно".

"Държавната поръчка от министерство на финансите доведе до 1000 лв. по-голям разход за всеки един лаптоп. И за красота, защото хората ще ме разберат, тогава държавата си беше купила геймърски лаптопи, на които се играят игри. Срещу това ли не мога да вдигна ръка и да кажа, че е порочна практика?", попита бившият министър на електронното управление. Мога и го направих!".

Александър Йоловски отново изрази надежда, че българската прокуратура "бързо ще придвижи неговия случай", защото мина доста време.

"Но също така случаят е доста заплетен, защото тук става въпрос за наистина една паралелна верига, която някой много трудно я вижда. Така, че случаят е много тежък, и силно се надявам да има бърз резултат".

На въпрос какво са искали неговите колеги по време на различни срещи бившият министър на електронното управление отговори:

„С голяма част от електронното управление работим от години. Малка група сме тези, които сме се посветили държавата да върви напред. Така, че случаят е много заплетен. Не мога да влезна в детайли. Искам, но не мога, защото ще наруша следствената тайна".

"Вижте, с Божидар Божанов се познаваме от десет години. Работили сме дълго време заедно. Аз съм бил негов заместник-министър. В крайна сметка, когато се запознахме с него 2014, 2015 година, той беше един блестящ специалист по информационни технологии, който всъщност не беше изкушен от това как се прави административна реформа. Как с инструментите на правото може да се подкрепи електронното управление. Сега виждаме, че той е един от основните депутати, които внасят законопроекти за нуждите на електронното управление. Така, че аз бих казал, колкото и нескромно да ви прозвучи, че от множеството разговори, които сме имали, аз съм успял да предам част от нещата, които съм знаел като дългогодишен държавен служител".

Йоловски каза, че няма представа защо Божидар Божанов и Кирил Петков не са разпитвани.

"Даже беше странно, когато това се появи като медийна информация. Разчитах вече да е направено".

В протоколите е изнесена информация, че Кирил Петков е предложил на Йоловски "добра работа", ако е "бил послушен", метафорично казано.

"В момента съм съветник на служебния министър на електронното управление, за да помагам в този период с каквото мога, защото освен всичко аз съм експерт и по електронно управление. А иначе Кирил Петков просто не ме познава като личност. Защото за мен никога не е било проблем и фикс идея аз какво ще работя след това. Два пъти по грандиозен начин съм напускал държавна работа. Тогава напуснах толкова бързо, че сложиха допълнителни "съгласувки", за начина, по който се определя заявлението за напускане".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай