Ясен Тодоров: Никой не иска да бъде наблюдаван от "Биг брадър"

Ясен Тодоров: Никой не иска да бъде наблюдаван от "Биг брадър" | StandartNews.com

Скандалът с подслушванията удря върху авторитета на цялата съдебна система в България. Това каза председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в предаването „Лице в лице” по БТВ.   Тодоров коментрира скандалните разкрития около подслушването с нерегламентирани устройства с  думите: „Никой не иска да бъде наблюдаван от Биг брадър”.

"Най - лесно е да се действа популистки по случая с Николай Кокинов. ВСС не трябва да действа като народен съд", каза председателят на Етичната комисия.  Той обясни, че е шокиран около скандалите със СРС-та, които се случиха през последните дни.

"Решението на комисията, ако то е в насока, че има извършени нарушения от Николай Кокинов, може да даде на няколко члена на ВСС правото да поискат да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Кокинов", допълни Тодоров. Той изясни каква е процедурата след решението на Етичната комисия, което обаче не е задължително за ВСС.

Ясен Тодоров коментира скандалния разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов и обясни, че дори той да е проведен на лична среща, ВСС не може да толерира незаконното подслушване. Той каза, че се е срещал  с Бойко Борисов два пъти. С Найденов пък нямал никакви срещи. Той бе категоричен, че понякога се налага да бъдат използвани СРС-та, за да се предотвратят сериозни престъпления.  По думите на Тодоров един от тримата участници в интересния разговор е осъществил самия запис. Това била най-логичната за него теза. Тодоров обаче не пожела да каже конкретно име.

Събеседникът на Цветанка Ризова и Димитър Цонев не отрече, че случаят с изтеклият разговор е доста сложен. Според него прокуратурата разполага с множество способи, за да се справи с деликатната ситуация, но първо трябва да се направи пълна експертиза, за да има на какво да стъпи прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай