Ясен Тодоров: Имам 5 изходящи съобщения, всички към жени

Ясен Тодоров: Имам 5 изходящи съобщения, всички към жени | StandartNews.com

Имам пет изходящи съобщения, като и петте са към жени. това каза пред Нова ТВ членът на ВСС и председател на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров. И уточни, че използва само един телефон както за служебни, така и за лични нужди.

Готов съм да покажа с кого съм имал SMS комуникация, но не искам да правим опасен прецедент и да нарушаваме правото на лична кореспонденция, това не е редно, каза той.

„Няма проблем премиерът да се информира какво казваме на заседанията на Висшия съдебен съвет, те се предават и журналистите ги наблюдават", каза още Тодоров. Според него, разделението между властите е взаимодействие и контрол.

„Комуникирал съм с членове на правителството, най-вече с правосъдните министри, Борисов съм виждал на живо през 2004 година", каза още председателят на Етичната комисия към ВСС.

Вчерашното събиране на членовете на ВСС нямаше официален характер, то беше провокирано от събитията, развили се на заседанието миналия четвъртък – показаният от председателя на ВКС Лозан Панов СМС, получен от него от министър-председателя. Това каза Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет, пред БНР.

Тя обясни, че целта на събирането е било членовете да направят анализ на ситуацията и да вземат решение, с което да излязат от тази поредна криза.

„Това, което мисля е, че ВСС трябва да направи максималното, за да се елиминират всякакви съмнения, че източникът на такова съобщение е член на съвета. Една такава комуникация, особено в рамките на провеждащо се редовно заседание, е недопустима да се реализира", отбеляза Соня Найденова.

Тя подчерта, че желанието ВСС да излезе с общо становище, разбиране и действие като последица вчера не се е реализирало. По думите й, 9 от всички членове са заявили, че нямат притеснения телефонните им разпечатки да бъдат взети и оповестени. „Струва ни се, че това е единственият начин да защитим себе си и институцията, защото и друго е важно – ВСС е длъжен да защитава независимостта на съдебната власт. Той трябва да е пример за магистратурата и тези за които работи. Трябва извън всякакво съмнение да направим необходимото, нужното, решително и смело, за да кажем, че ние не сме източникът", коментира още Найденова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай