Яне Янев даде старт на "Без турски депутати в София"

Яне Янев даде старт на "Без турски депутати в София" | StandartNews.com

София. Лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев поиска да бъдат касирани 5 мандата на ДПС. Пред сградата на президентството РЗС постави началото на общонационална кампания с гражданска подписка, с която се настоява Конституционният съд да отмени избора на депутати от ДПС, избрани в София.

"След като съберем тези подписи, ще ги представим на Конституционния съд. Недопустимо е в София с около 3000 гласа ДПС да има трима народни представители. Ние искаме да знаем кой е изработил тази методика, с която това нещо е станало възможно, да бъдат избрани от Турция депутатите в София, искаме веднъж завинаги правилата на Европейския съюз да важат и за България. Искаме да бъдат касирани 5 мандата на ДПС", коментира Янев.

Лидерът на РЗС и Георги Ганчев, председател на софийското градско ръководство, се подписаха пред президентството.

"Тези народни представители, които сега гласуват в София, във Враца и Видин, не са легитимни народни представители и би следвало Конституционният съд да ги отстрани. Те са депутати, които са внесени от Република Турция", каза още Янев.

"От Освобождението на България до днес за пръв път се избират депутати от Турция в София. Подобен прецедент никога не се е случвал. Подписката е с мотото - „Без турски депутати в София" и ще бъде връчена на Конституционния съд на Република България. Настояваме тогава, когато е заседанието за касирането на изборите, да бъде открито заседание на Конституционния съд, защото считаме, че от конституирането на самия съд до сега, най-важната обществена тема е именно днес и би следвало целият български народ да види конституционните съдии с тогите да се произнесат по толкова важен въпрос", заяви още лидерът на РЗС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай