Янаки Стоилов видя важна роля на Кирил Петков и Асен Василев

За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, каза министърът

Янаки Стоилов видя важна роля на Кирил Петков и Асен Василев | StandartNews.com

Кирил Петков и Асен Василев натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите. Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов за новия проект на бившите си колеги служебни министри. Мисля, че те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация. Защото партиите на протеста два пъти получаваха такъв шанс от гражданите, но той не беше оползотворен, коментира Стоилов. Но веднага предупреди: "В същото време обаче искам да предупредя за нещо, преди двайсетина години имахме едни юпита, които дойдоха със своя западен опит и образование, но след дългото надуване на балона, той бързо спихна.".

Според Стоилов гражданите трябва по-аналитично да се отнасят към всяка една заявка, за да бъде тя проверявана, още преди да се е състояла.

Запитан дали е получавал покана да се присъедини към двамата си бивши вече колеги, Стоилов каза, че е работил успешно с тях, с Кирил Петков имал повече допирни токи, но темата не са обсъждали.

Аз съм по-радикален от тях, защото за мен лявото не е просто разпределение, каза още Стоилов. Всеки нов проект създава потенциален риск за настоящите партии, но за мен въпросът трябва да бъде обърнат към БСП – какво прави тя и какво излъчва, за да не отиде периферията ѝ към други политически сили, добави министърът.

За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите, каза правосъдният министър по повод преминаването на Бюрото за защита на свидетели от главнияпрокурор към него.

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело“, поясни Стоилов.

Той добави, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

„За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото. Бъдейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност“, каза още правосъдният министър.

Той коментира и чата между Иван Гешев и пиарката на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова по време на заседанието на правната комисия в 46-оно НС.

„Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции“, заяви Янаки Стоилов.

Той бе категоричен, че трябва да има специализирано правосъдие, но без Специализиран съд. Това означава да се създадат специализирани отделения в седалищата на 5-те апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхвата на компетентност на специализираното правосъдие. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай