Неделя,

Янаки Стоилов: Каквото и да говорят, ГЕРБ и ПП са в коалиция

От: СТАНДАРТ -
1781
Янаки Стоилов: Каквото и да говорят, ГЕРБ и ПП са в коалиция
A
A
A

Какви са точно отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ? Конституционалистът проф. Янаки Стоилов, бивш правосъден министър, обясни политическата ситуация.

"Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име - ПП с ГЕРБ. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция", каза той.

Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това, коментира още Янаки Стоилов.

"Ротационният премиер - това е като започналата вече ротация с председателя на Народното събрание, така че явно отиваме на ротационен период. Няма пречка, ако са решили политически, тук вниманието повече трябва да е върху политическото решение на ротацията, не формалното", каза той.

Стоилов обясни, че ротацията може да се извърши чрез така наречената - "конституционна рулетка" - министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа сила, която излъчва следващия премиер.

Относно трусовете в прокуратурата Стоилов коментира, че е важно е да се разкрият поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

По думите му, флaшките и записите, които станаха известни през последните дни, също накърняват престижа на съдебната власт.

"Правилно се говори за политическо влияние върху съдебната власт, а то става обикновено през най-високите етажи, макар че не само - има и хоризонтални такива контакти в много случаи. Въпросът е, обаче, че пък политиците, които успяват да моделират съдебната власт, се ползват от нейните услуги. Така че тук има взаимен интерес. И това, което в случая, може би, не беше предвидено, е, че главният прокурор ще излезе от сценария, който, може би, някои смятаха, че ще бъде осъществен и ще се облекчи постигането на моментните политически задачи

Виждаме,че главните прокурори се избират с някакво политическо влияние, но в един момент, заради значителните правомощия, които имат, така беше и при Татарчев, и при Филчев, те излизат от контрола на своите ментори и стават неудобни", заяви Янаки Стоилов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com