Възраждане: Решенията за въглищните централи са предателство

Ако битовите абонати излязат на свободния пазар, сметките за ток ще са непосилни

Възраждане: Решенията за въглищните централи са предателство | StandartNews.com

ИНТЕРВЮ

  • Ако битовите абонати излязат на свободния пазар, сметките за ток ще са непосилни
  • Искаме отваряне на Националния план за възстановяване и устойчивост и предоговарянето му в част енергетика, казва народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Михайлова, тече война между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за ангажиментите на България в Плана за възстановяване и устойчивост. ГЕРБ обвинява "Промяната", че са се съгласили 40% от въглищните ни централи да бъдат затворени до 2026 г. "Промяната" твърди, че ГЕРБ лъжат и в Плана такъв ангажимент няма. Каква е истината?

- За да бъдем достатъчно точни и обективни,  трябва да кажем, че това,  което "Продължаваме промяната" направи с Националния план за възстановяване и устойчивост, е просто продължение на поредица решения от страна на управлението на ГЕРБ. И каквото и да говорят ГЕРБ, сега трябва да знаем, че това е една и съща посока, поставена от тях, продължена от "Продължаваме промяната". Ние от "Възраждане" от 2020 г., откакто започна да се коментира Плана, имаме системни и последователни позиции, в които предупреждавахме, че в плана предстоят  да бъдат поставени ангажименти за унищожаване на въглищните ни мощности.

Първото, което направиха от "Продължаваме промяната", е да фиксират 2026 г. за намаляване на 40% на мощностите на въглищните централи. Но тук е важно сънародниците ни да знаят, че тези проценти са спрямо 2019 г. Това означава, че ние не коментираме 40 %, а повече от 55 %, които трябва да бъдат закрити, тъй като 2019 г. е енергийно най-слабата от към производство на електроенергия от въглища за последните 30 г. Това решение, залегнало в Националния план за възстановяване и устойчивост, граничи с национално предателство.

Точно това е причината ние от "Възраждане" две седмици от началото на работата на 48-то Народно събрание на дата 27 октомври да внесем проект на решение, с който искаме да бъде задължен Министерски съвет да отвори за преразглеждане Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика и Народното събрание да вземе решение за премахване на тези текстове от Плана, които обричат българската енергетика на зависимост от външни доставки. Със записаното в настоящия План България от износител на електроенергия ще се превърне във вносител, разбира се ако има от къде, тъй като към момента ние захранваме няколко балкански държави с електроенергия и обезпечаваме всички пикови мощности на Балканите.

- Страната ни поемала ли е ангажимент до 2038 г. да се освободи от въглищните централи?

- Да! В Националния план за възстановяване и устойчивост в десета глава "Декарбонизация"  в едно от първите изречения е записано точно това. До 2026 г. спрямо 2019 г. трябва да намалим въглеродните емисии с 40% , което всъщност е еквивалентът на мощностите от въглищните централи. Записано е още, че до  2038 г. България трябва да приключи с всички въглищни мощности в държавата. Това означава, че в условията, в които говорим за диверсификация от външни източници на електроенергия, това, което е вписано в Плана, е точно обратното на диверсификация.  Припомням, че в последните месеци това се говори по отношение на газа, но то се отнася и за електроенергията. Каква по-голяма диверсификация може да има страната ни от собственото си национално производство на електроенергия. Въглищните ни централи, особено в частта минно-енергийния комплекс "Марица- Изток", са затворено производство. Тоест там се добива ресурсът - лигнитните въглища, и там се произвежда електроенергията. Затворен цикъл на производство на електроенергия, в който няма намеса на нито една чужда държава, за да произведем 40% от електроенергията, която ползваме, и част от която изнасяме, а в определени ключови моменти и повече, тъй като знаете, че потреблението всеки ден е различно. Например преди два дни, когато аз проверявах в ИСО, потреблението в размер на 50 % от енергийния микс на България се произвеждаше в този ден от въглищните ни централи. Правителството на четворната коалиция - ПП, ДБ, ИТН и БСП, които записаха в Националния план за възстановяване и развитие конкретните години - 2026 г. и 2038 г., казва така: България спира да бъде независима от производството на електроенергия! 

- Какво ще се случи с района на Стара Загора, ако въглищните мощности в Маришкия басейн бъдат затворени?

- В  Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика има няколко притеснителни момента. Освен страшното решение България да унищожи енергийната независимост през 2026 и 2038 г., има крайни срокове и за либерализация на пазара на електроенергия. Припомням, че преди няколко години бизнесът излезе на либерализирания пазар и това се смяташе за добро решение. Към момента обаче, като вземем под внимание поредицата от кризи, първо кризата от така наречената пандемия от Ковид 19, след това енергийната криза, видяхме, че либерализираният пазар на електроенергия не е изгодно решение за бизнеса. Тогава се наложи Народното събрание да вземе единодушно поредица от решения в подкрепа на бизнеса, с които буквално премахва либерализирания пазар. Тоест има граница, с която обезпечава огромните суми, които бизнесът плаща за електроенергия. В Плана е заложено този либерализиран пазар да не е само за бизнеса, но и за домакинствата, което означава по-високи и непосилни сметки за ток и за битовите потребители.

- "Възраждане" заяви, че от мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще докосне всеки един българин и всяко едно домакинство. Какво друго Ви притеснява?

- Притеснява ни това, че ако домакинствата излязат на либерализирания пазар, ще бъдат изправени пред непосилни за плащане сметки за електроенергия.

- Как тези поети от страната ни ангажименти могат да бъдат предоговорени?

- С отваряне на Националния план за възстановяване и устойчивост и с аргументация, която в момента ни позволяват редица фактори. Към предложението на "Възраждане", което внесохме през октомври, имаме становища на няколко министерства и министри. Включително и в европейския механизъм е записано, че през цялото време може Планът да се отваря и да се предоговаря. Това е възможно и е въпрос на политическа воля да бъде направено. Аргументи има достатъчно, за да може да бъде прието и от Европейската комисия, въпреки че те към момента не заявяват желание за подобно нещо. След като сме суверенна държава, би следвало обаче решенията на Народното събрание на Република България да са съобразени първо с националния интерес на гражданите на страната ни.

- Обяснете последствията за хората, ако минат на свободния пазар на ток?

- При положение,  че дори в медиите четем, че българските пенсионери ходят в читалища и библиотеки, защото не могат да си позволят да се отопляват в домовете си, ние да имаме точка в Националния план за възстановяване и устойчивост, в която е вписано, че  ще изведем и битовите потребители на либерализирания пазар и че ще закрием собствените ни мощности за производство на електроенергия, е не само национално предателство, но и геноцид към народа ни. Видяхме как бизнесът беше изправен пред непосилни за плащане сметки за електроенергия и четворната коалиция, която управлява доскоро, да иска да изправи пред това и битовите потребители е престъпно.

- С колко ще се повишат сметките за ток, ако битовите абонати излязат на свободния пазар?

- Ако сега едно домакинство заплаща 100 лв. за ток, то при излизане на либерализирания пазар ще заплаща между 600 и 800 лв., в зависимост от това какви са цените за ден напред. И това като имате предвид, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, ние имаме  население, което много преди енергийната криза не може да си позволи да се отоплява свободно. 

- Трябва ли България да инвестира в атомната си енергетика? АЕЦ "Белене" или 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"?

- Не бива да повтаряме престъплението с АЕЦ "Козлодуй". Когато България влезе в Европейския съюз, затвори 1,2,3,4 блок. След това наряза тези блокове, които няма как вече да заработят, дори и да искаме. България трябва да развива своята ядрена енергетика, защото тя се коментира дори и като зелена такава, и излиза извън санкциите, които зелените политики на Европейския съюз налагат. Позицията на  "Възраждане" е, че трябва да развиваме ядрената си енергетика.

- Служебното правителство обяви, че е овладяло кризата с газа. Какъв е Вашият коментар?

- България, за щастие, е малък потребител на газ. Тук ще Ви върна на първия Ви въпрос, в който споменавате, че ГЕРБ обвиняват в нещо "Продължаваме промяната". Ще припомня, че когато ГЕРБ работиха по Националния план за възстановяване и устойчивост, бяха заложили въглищните тецове да преминат в паро-газови централи. Нещо, което отново припомням, че направи Германия, на която се наложи веднага да ги преработи, когато се създаде кризата с газа. Това в България, за щастие, не се случи поради редица причини. Ние от "Възраждане" винаги сме били против действията, които застрашават сигурността на енергийната независимост на държавата.  Кризата с газа можем да видим дали сме я овладели след няколко месеца, тъй като цените, които служебното правителство успя да постигне, са по-ниски от тези, които успя да постигне правителството на четворната коалиция. Тези цени обаче не са на нивата от преди кризата и те пак са в пъти по-високи. Там цените се определят пак от различни фактори, но рискът за страната ни продължава да идва от прекратения договор с "Газпром" с едно решение на Министерски съвет. То беше представено от тогавашния министър-председател Кирил Петков като единодушно взето и с него се нарежда на "Булгаргаз" да не отварят нова сметка, по която Руската Федерация изискваше да бъдат плащанията по дългосрочния ни договор. Това в момента поставя България в риск от арбитражно дело. Видяхме, че Финландия заведе такова срещу Руската Федерация, но го загуби, и сега дължи милиарди на Руската Федерация за неизпълнение на договора. Благодарение на това, че опозицията в 47-ото Народно събрание, от която е част и "Възраждане", се противопостави на правителството на Кирил Петков и предотвратихме и от страна на България да бъде заведено такова дело. Ако Руската Федерация на свой ред не предприеме това по дългосрочния договор, може и да ни се размине. Ако повдигне обаче арбитражно дело, България е изправена пред риск заради пагубните решения на четворната коалиция да изплаща милиарди на Руската Федерация по отношение на газа. Санкциите, които България непрекъснато подкрепя безропотно, усложняват дипломатическите отношения между страната ни и Руската Федерация, и ние сме изправени пред несигурност по отношение на газовите доставки. Истината е, че решенията на последното редовно правителство допринесе за  тази несигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай