Взимат колата при акция срещу терора (ОБЗОР)

Взимат колата при акция срещу терора (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ровят ни Фейсбука, ако си пишем с араби

Разрешават до 10 СИМ карти на човек за шест месеца

Службите ще могат да ни ровят във Фейсбука, да проверяват имейлите и да четат електронните ни съобщения, ако засекат, че комуникираме с хора от арабския свят. Особено опасно е, ако те са жители на Сирия, Ирак, Либия или Алжир. На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нови. "Фейсбук и модерните технологии са средство за разпространяване и разпръскване на тероризма дори и в най-малките населени места", заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок. Затова депутатите решиха, че службите ще могат да ровят в личната ни кореспонденция. Да са наясно с кого си пишем, с кого обменяме файлове и сме приятели в социалните мрежи. Това са само част от т.нар. "превантивни мерки", които са заложени в новия Закон за противодействие на тероризма. В него е записано още, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Законът бе приет от депутатите на първо четене днес.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че лицата, към които са асоциирани повече мобилни номера, ще имат 6-месечен срок, в който да обявят кои СИМ карти ползват. В противен случай ще има дерегистрация по административен път. Законът позволява всеки да притежава не повече от 10 СИМ карти за срок от шест месеца. Службите ще могат да използват и безплатно мрежите на мобилните оператори и интернет доставчиците. Ще могат да извършват операция на адрес, на който според МВР и ДАНС живее оперативно интересно лице. Също така ще могат да ползват всяко жилище и да отнемат автомобила ни, ако им е нужен. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения, записано като "теренни преустройства, разчистване, отстраняване". Гражданите могат да бъдат глобявани до 10 хиляди лева при неизпълнение на задължения по този закон. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. Тогава военните ще патрулират по улиците, ще могат да проверяват документи, да арестуват и да обискират.

Медиите пък ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Мнозинството от депутатите подкрепиха законопроекта, като единствено част от БСП не гласуваха "за". Така законът бе приет със 133 гласа "за", 5 "против" и 14 "въздържал се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай