Вярваме повече на Фейсбук, отколкото на парламента

Вярваме повече на Фейсбук, отколкото на парламента | StandartNews.com

София. Българите вярват повече на Фейсбук, отколкото на Народното събрание. Това показват данните от проучване на Института за социални изследвания.

Социалната мрежа печели 26% доверие, колкото имат и вестниците. Парламентът е в дъното на класацията с 19%. С по-нисък рейтинг от фейса са също ДАНС, съда и прокуратурата.

Българите не вярват на никого и в нищо. 77% смятат, че политиците работят за собствена изгода, а повече от половината заявяват, че няма политическа партия в България, която да изразява техните интереси, сочи още изследването.

Единственото, което е позитивно и е подкрепено от повече хора, е по отношение на членството в ЕС. Все още евроскептицизмът не е надделяващ. 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни, обясни социологът Давид Кюранов.

Около 60% смятат, че следващите избори ще бъдат манипулирани. Над 64% от анкетираните през септември 2012 г. пък мислят, че правителството облагодетелства бизнес монополи, които са близки до властта.

Относно изграждането на инфраструктура изследването показва, че според хората е по-важно да се мисли за създаване на работни места, отколкото "да ядем асфалт". Това не значи че инфраструктурата не е важна, но по-спешни са работните места и инвестициите, заяви Кюранов.

Саоциоложката Мира Радева призна, че е изненадана от резултатите, защото излиза, че само около 20% от хората разбират, че изграждането на инфраструктурата е път към създаване на работни места.
"Дотук данните показват, че политическата система на страната е в много лошо здраве. Българският избирател се чувства изключително зле представен в институциите. Хората не изпитват доверие към никого и към нищо. Те смятат, че управлението работи в полза на управляващите, които и да са те. На практика хората се чувстват самотни и се дистанцират от всички институции и всеки предизборен цикъл завършва по един и същи начин. За мен лично причината за това състояние на нещата е, че в България в началото на прехода не беше сменена избирателната система. Пропорционалната избирателна система е характерна за целия 45-годишен тоталитарен период. На практика пропорционалната система беше начинът на представителство в НС преди 1989 година", коментира Радева.

Росен и Кристалина пак са №1
Сред политиците с най-висок рейтинг продължават да са президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева, които печелят по 47%.

Институциите с най-висок рейтинг са президентството - 46%, и телевизията - 43%. Парламентът е в дъното на класацията с 19% доверие. Полицията печели 36% подкрепа, армията - 34%, радиото - 32%, правителството - 30%.

В момента няма българска институция, при която доверието да надвишава недоверието. Всички имат негативен рейтинг, включително и медиите. Българският избирател се чувства зле представен абсолютно навсякъде, подчерта Радева.

Една трета от хората смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното. Също една трета твърдят, че няма разлика в управлението, а 30% са скептични към сегашната власт.

Това е типична ситуация на неопределеност. При ГЕРБ имаме намаляване на твърдите фенове - от 8% през юни те са станали 5%. Леко нарастват тези, които не са удовлетворени и смятат, че ГЕРБ не се справят, те са 33%.

24% смятат, че ГЕРБ трябва да получат втори мандат, 28% подкрепят идеята за широка коалиция с участието на ГЕРБ, също 28% смятат, че трябва да има коалиция, но без ГЕРБ в нея, заяви Мира Радева.

Всеки трети иска АЕЦ "Белене"

По отношение на референдум за АЕЦ "Белене" 32% биха гласували за възобновяване на строителството на атомната централа, 22% са против, а 46% отказват да заемат категорична гледна точка, посочи Радева. Според нея управляващите могат да имат сериозен проблем, ако референдумът се проведе заедно с парламентарните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай