Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г. Ще обеднеем ли?

В момента в България всичко е вързано към еврото, напомня финансовият министър

Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г. Ще обеднеем ли? | StandartNews.com

Правителството и формациите, които го подкрепят, са на едно мнение, че България трябва да въведе еврото от 1 януари 2024 година. Този процес няма да доведе до обедняване на българите, заяви в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Резки промени в цените няма да има, защото курсът към еврото и сега е фиксиран. „Ако курсът беше плаващ, това щеше да е съвсем различен разговор. Ако ние провеждахме самостоятелна парична политика, това щеше да е много по-различно. Тогава наистина можеше да има икономически последици. В момента в България всичко е вързано към еврото, като започнем от цените на жилищата и завършим с курса лева към долара. Цените няма да скочат. Държавите, които са имали фиксиран курс, 0,1% е разликата преди и след“, обясни Василев.

Според него приемайки валутния борд, ние сме приели еврото. В момента БНБ, за да напечата един лев, трябва да има еврово обезпечение. "В този момент ние сме се отказали от собствена парична политика. БНБ не може да печата левове, не може да купува дълг от правителството – всичко това, което една нормална парична политика прави. Еврото сме го приели, когато сме приели борда, и тогава сме се отказали от т. нар. суверенитет. Тоест решенията на ЕЦБ директно се отразяват на България. Но ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения. И това е било предвидено като временно състояние, но това временно състояние стана доста продължително. И така и така сме се отказали от суверенитет с борда и фиксирания курс, по-добре е да сме в стаята, когато се вземат решенията. За момента не сме в стаята, в момента сме в чакалнята пред стаята“, поясни вицепремиерът.

Във връзка с актуализацията на бюджета Василев заяви, че голяма част от промяната ще е свързана с антикризисните мерки. Той не би нарекъл минималната работна заплата замразяване в актуализацията на бюджета, при положение че е вдигната на 710 лева преди два месеца. Дългът към момента е с 2 млрд. по-нисък, отколкото към 31 декември 2021 г., уточни Василев. Общо до края на годината изтеглените дългове трябва да са 10 млрд. лв.

В коментар на думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за управляващите: "Тези хората ще ги бият с камъни.", вицепремиерът заяви: "Когато г-н Борисов беше арестуван, имаше фойерверки. Г-н Борисов сам да си направи сметка кого хората бият с камъни".

"За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това  е здравословно", заяви още вицепремиерът и финансов министър, коментирайки спречкването между депутата от „Продължаваме промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарната зала. „Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, каза Василев.

И добави: „Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай