Вучич: Защо не поканиха Борисов в Берлин?

Меркел и Макрон привикаха лидерите на страните от Западните Балкани в германската столица

Вучич: Защо не поканиха Борисов в Берлин? | StandartNews.com

Сърбия очаква да бъде подложена на натиск на днешната среща на върха в Берлин, на която с домакините Ангела Меркел и Еманюел Макрон и ще се обсъждат Западните Балкани. Това става ясно от интервю на президента Александър Вучич пред тв "Пинк".

"Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиерът на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов“, казва Вучич.

"Всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи", заяви държавният глава. "Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея", обясни Вучич. "Срещата в Берлин бе свикана, защото Меркел и Макрон осъзнаха, че нещата отиват в грешна посока...На нея очаквам само натиск...Най-важното нещо е да успеем поне да гарантираме запазването на стабилността. Това ще бъде голям успех", каза още Вучич. Според него "компромисното решение, което той е предлагал, но не е било прието, нито от гражданите на Сърбия, нито от международната общност, нито от властите в Прищина, защото всички са искали да се запази проблемът, но не и да бъде решен".

Срещата в Берлин е организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев има среща в германската  столица с Ангела Меркел и с Макрон. Срещата, както е съобщено от кабинета на Меркел, е по искане на канцлера и веднага след срещата със Заев, ще бъде проведена среща и с албанския премиер Еди Рама.

Освен с тях Макрон и Меркел ще се срещнат и с други лидери на Западните Балкани: с премиера на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с президента на Косово Хашим Тачи,  с президента на Черна гора Мило Джуканович, с президента на Сърбия Александър Вучич. В Берлин са поканени и премиерите на Словения и Хърватия Мариян Шарец и Андрей Пленкович.

Германското правителство очаква от срещата на Западните Балкани размяна на мнения, но не изключва и възможността за конкретни резултати. "Тази среща преди всичко е диалог за участниците. Дали на базата на преговорите няма да се стигне до решение, което ще бъде приемливо за всички страни, не може да се каже предварително”, заяви Урики Демер, говорител на германското правителство.

"За германския канцлер и френския президент стабилността и благоприятното развитие на ситуацията в региона са от голямо значение”, добави Демер. 

Според дневния ред на конференцията ще присъства и върховният представител на ЕС за сигурността и външните работи – Федерика Могерини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай