Четвъртък,

Второ четене на Валутния закон в парламента

От: Рачо Рачев -
Второ четене на Валутния закон в парламента
A
A
A

Народното събрание ще обсъди днес на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя Законът за Българската народна банка.

Текстовете гласят, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II. Това увери управителят на Българската народна банка Димитър Радев:

"Прави се, защото в противен случай процесът към присъединяване към еврозоната ще спре. И  той ще спре не по-съдържателни, а по процедурни причини. Европейската централна банка приветства новата разпоредба на чл. 29 ал. 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно резолюцията за ERM II и споразумението между централните банки относно ERM II."

На практика това е процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме единната европейска валута.

Окончателните промени във Валутния закон предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Друга промяна във Валутния закон предвижда и допълнителна глоба за лицата, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказание е 1/5 от стойността на металите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички