ВСС реши: Гешев остава главен прокурор

Само два от гласовете бяха за неговото предсторчно освобождаван

ВСС реши: Гешев остава главен прокурор | StandartNews.com

С 16 гласа против ВСС отхвърли предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Два от гласовете на магистратите бяха в подкрепа на неговото освобождаване. 

Заседанието на ВСС продължи над 12 часа. Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутрина и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт. 

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван Гешев сутринта. И продължи, че целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно". Десет часа по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с дебатите по искането за отстраняване. 

ВИЖ ОЩЕ: Надежда Йорданова с горещ коментар след гласуването на ВСС

За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, каза Гешев в края на дебата, предава БТА.

В рамките на дискусията бе засегната и темата с наказанията на причинителите на тежки катастрофи. Повод за това бе скорошната катастрофа в София, както и предложения на Гешев, направени преди време по посока на по-тежки наказания.

Членът на ВСС Вероника Имова заяви, че законодателят трябва да помисли в тази посока, за да се прецени дали през по-тежки наказания, отнемане на автомобила или увлечение на глобата, ще има превенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай