Всички по съвест за пушенето, ГЕРБ против

Всички по съвест за пушенето, ГЕРБ против | StandartNews.com

София. Депутатите от БСП, ДПС и Атака ще гласуват по съвест, а ГЕРБ - твърдо против законопроекта за изменения в Закона за здравето, с които ще се либерализира пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Предложението ще се гледа в здравната комисия в парламента утре, 18 октомври. 

Вносители на законопроекта са депутатите от Коалиция за България Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов. 

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия", заяви пред журналисти в парламента Спас Панчев. Той каза, че парламентарната група няма единна позиция и проектът е внесен, за да се обсъди как тоно да бъде променен режимът. "Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя", заяви Панчев.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина", категорична е Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше здравен министър при предишното правителство. Според нея БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани", избухна Атанасова. Тя беше категорична, че цялата парламентарна група на ГЕРБ ще гласува против.

Депутатите от ДПС ще гласуват по съвест, стана ясно от думите на председателя Лютви Местан. Той каза, че всеки депутат от партията сам ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. "Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана", уточни Местан.

„Ще го разгледаме на група, но ще гласуваме по съвест. В този случай не се държи на общото решение", изказа позицията на Атака Десислав Чуколов. „Трябва да се намери компромис, с който поне по тази тема българското общество да не бъде разделено.Може би трябва в някои заведения да има определен режим, в други заведения да няма, по определени часови пояси. По този начин ще има някакъв консенсус в обществото. То е достатъчно разделено, за да го разделяме и по този принцип", заяви Чуколов. „Всеки от ПГ ще гласува по съвест. В нашата група има пушачи, които са против този закон, както и пушачи, които са „за" разрешаване на тютюнопушенето в заведенията. Аз съм „за" оставане на ограничението за тютюнопушене и съм пушач", каза Десислав Чуколов от Атака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай