Връщат охраната на Шипка

Връщат охраната на Шипка | StandartNews.com

София. Правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С акта на кабинета се разрешава проблем, възникнал след влизането в сила на 1 юли т. г. на новия Закон за МВР. В него са изброени обектите, които вътрешното ведомство може да охранява, но след сключването на договори. В бюджета на Министерството на културата за 2014 г. обаче не са предвидени средства за такава дейност и не съществуват резерви, които да позволят осигуряването на необходимия финансов ресурс, става ясно от съобщението.

С това решение се гарантира охраната на трите обекта до 31 март 2015 г. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана, допълват от правителственият пресцентър.

Стандарт Нюз припомня, че преди седмици стана ясно, че Шипка ще остане без охрана, тъй като държавата няма достатъчно средства за заплатите на охранителите. Дни след това бе факт кражба от музея с национално значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай