Войник в редиците на "Атака"

Войник в редиците на "Атака" | StandartNews.com

Никога не се предавай. Това е мотото на 32-годишния Илиян Тодоров, който е едно от новите лица на "Атака" в парламента. Въпреки че принципите в живота му са много, този определено му отива. Защото е боец.

Илиян е роден на 1 ноември в София. Зодия Скорпион е, но не вярва много на тези неща. Завършил е две висши. Първото е маркетинг в УНСС в София. В кръвта му обаче се оказали военните дела.

Винаги съм имал пристрастие към тази сфера, затова се насочих към военната академия "Георги Раковски", казва той. След второто си висше с профил "Национална сигурност и отбрана" следва специализация в Департамента за вътрешна сигурност на САЩ на тема "Кибер сигурност" и в Департамента на отбраната на САЩ за антитероризма. После идва ред на десетина курса във водещи военни училища в чужбина. Едно от тях е "Джордж Маршъл" в Германия, казва гордо той. Там той изучава тероризма и неговите проявления в демократичните държави. "Оръжия за масово унищожение" е темата на курса му към университета "Джон Хопкинс". В "Сейнт Питърсбърг" изучава антитеророризъм и разузнавателна осведоменост, а в щатския университет в Ню Йорк - "Ядрен тероризъм и методи за превенция".

Две години от живота му са отнели допълнителните специализации. След като се завръща в България, Илиан започва да си търси работа.

Кандидатствах в една италианска фирма за вътрешна сигурност, имаше едно място и 400 души за него, казва той. Въпреки че спечелил конкурса, Илиан решил да се посвети на "Атака". Така се оказало, че партийният живот изместил, макар и с мъничко, военното дело в сърцето му.

Избрах "Атака", защото я припознах като единственото спасение за България, казва той. Така от 2011 г. животът му минава на четири колела между регионите, за които отговаря. Това са Перник, Благоевград, Кюстендил и цяла Югоизточна България. Плодовете на труда му не закъснели - той печели място в парламента от два региона - Кюстендил и Благоевград.

Въпреки че ще бъде депутат от 42-рото народно събрание, той и досега е участвал в работата на парламента. През миналия мандат е бил нещатен сътрудник в парламентарната комисия по външна политика и отбрана от квотата на "Атака". Задачите, които си поставя занапред, също са амбициозни. Решил съм да се боря за увеличаване на доходите на хората и за по-добра национална сигурност и отбрана, казва той. Една от целите му ще е да види по-модерна армията ни. Освен това е категоричен, че трябва да се сложи край на традицията с подслушванията. Подобни методи нарушават личния живот на човека, затова са недопустими, казва той.

От многото работа обаче има все по-малко време за семейството и приятелите. Илиан има съпруга и дъщеря на 9 години. Малката все още не е решила дали ще следва стъпките на баща си. Аз нямам подобни претенции, нека учи каквото иска, казва той. Това, което го тормози обаче, е, че заради многото срещи и разговори с хората се вижда рядко с дъщеря си. Тя също не се чувства добре, че все ме няма, казва Илиан.

Не му остава пролука и за хобитата му. Той най-много обича да чете стари исторически книги за България. Една от любимите му е "Страданията на българите" от Георги Димитров от 1878 г. Намерил я в антикварна книжарница. Другото му хоби са филмите - военни, исторически, трилъри. Любимият му актьор пък е Шон Бийн. Сред любимите занимания е и китайското бойно изкуство винг чун. Сега нямам много време, но занапред се надявам да намеря, казва той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай