Внесоха сигнал за злоупотреби срещу Плевнелиев и Павлова

Внесоха сигнал за злоупотреби срещу Плевнелиев и Павлова | StandartNews.com

София. "Екогласност" внесе сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Според организацията по времето, когато са били на ръководни постове в строителното министерство, те са извършили противоправни действия, които могат да бъдат класифицирани като престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби в особено големи размери.

Става въпрос за неспазени решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград.

Междувременно Лиляна Павлова определи сигнала като „политическа атака".

Според „Екогласност", ако комисията на Волен Сидеров установи извършено престъпление, трябва да се инициира сваляне на имунитета на Павлова и процедура по отстраняване на държавния глава.

В сигнала на организацията се твърди, че в качеството си на министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов" и двамата политици не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавната хазна. Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград. Още през 2004 г. се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.

Проблемът е, че именно подизпълнителят започва бавения на плащанията към строителя на пречиствателните станции, българската фирма "Строителна компания Загора". Налице е и поредица от решения на съда парите все пак да бъдат платени на българската фирма. Последното решение е на Върховния касационен съд от 2012 г.

Към лятото на миналата година актуалният размер на задълженията по изпълнителното дело е над 1,5 милиона лева. Според "Екогласност" и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, тъй като от МРРБ са отказали да наложат запор на плащанията към консорциума.

Лиляна Павлова, която сега е депутат от ГЕРБ, определи сигнала в комисията „Сидеров" като „политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието".

„Разбрах, че сигналът е по проекта за пречиствателна станция по ИСПА, която е строена в периода 2004 – 2009 г. от МРРБ. В момента по този случай и по изпълнението на пречиствателната станция на Стара Загора има частно-правен спор, а именно, че българската фирма, която е подподизпълнител, не си е получила парите от подизпълнителя. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1.5 млн. лв., както се твърди. Претенцията е към МРРБ, независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008. Впоследствие и при г-н Плевнелиев – тогава министър, сега президент, становището на министерството е било, че министерството трябва да се разплаща по договора с основния изпълнител и това е направено", обясни Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай