ВМРО протестираха пред турското посолство

Настояват турският външен министър Мевлют Чавушоглу да се извини

ВМРО протестираха пред турското посолство | StandartNews.com

Членове и привърженици на ВМРО излязоха тази сутрин на протест пред турското посолство. Поводът бе изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас.

Пред сградата на дипломатическата мисия се събраха около 30 членове и симпатизанти на партията.

Скромният протест поиска извинение от Турция и издигна лозунги, с които остро осъди думите на турския външен министър.

"Турските управници преминаха границата на дипломатическото благоприличие", заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. "Подобно изказване е недопустимо и нагло", допълни евродепутатът:

"Думите на такъв човек не могат да бъдат случайни. Това е преднамерена, нарочно направена провокация. Това е недопустимо, неприемливо и ние настояваме, първо, за извинение, второ за прекратяване на тези действия. Ще търсим това извинение, докато не го получим".

„В противен случай означава да се поддадем на рекета от турска страна…все едно не сме независима държава, а някаква султанска провинция…Турция спекулира с темата за бежанците и тяхната бройка на своя територия. Както и с парите, които Европа ѝ отпуска. Ердоган ги използва, за да обучава нови ислямисти и джихадисти“, отбеляза евродепутатът.

Според народния представител от ВМРО Юлиян Ангелов страната ни трябва да има по-твърда позиция спрямо Турция: "Тези действия трябва да продължат и ако от страна на Турция не получим разумно обяснение за думите на Чавушоглу или извинение, мисля, че България трябва да предприеме действия, дори да бъде отзован и някой дипломат турски в България".

"Патритотите" настояват външният министър Екатерина Захариева да бъде изслушана в НС, което се очаква да се случи в сряда.

Няма да оставим нещата така, категоричен бе пред БНР депутатът от ВМРО Атанас Стоянов.

„Искаме да изразим нашата категорична позиция, че Турция не за първи път пряко влияе върху вътрешната, а и външната политика на България – и чрез своята, образно казано, неоосманистка политика на Ердоган, и чрез своите политически патерици тук – ДПС и ДОСТ. В случая, ползвайки изключително важен въпрос, свързан с финансирането на вероизповеданията и законопроекта за вероизповеданията, за пореден път тяхното вмешателство в нашата политика е не само пряко, то е и недопустимо“, обясни той.

Стоянов смята, че са необходими още действия от страна на правителството: „Не само един разговор с вицепрезидента, а много по-сериозни действия, включително и с тежки разговори с президента Ердоган. България нито е вилает, нито е провинция на Турция“.

С тази политика на Ердоган Турция няма да се приближи към ЕС, изказа мнение депутатът.

По думите му предстоят разговори на коалиционно ниво по темата. ВМРО ще приветства евентуално вето на президента на тази част от закона, която засяга външното финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай