Вторник,

Изненада! ВМРО предлага федерация между България и РСМ

От: Агенция Стандарт -
117
Изненада! ВМРО предлага федерация между България и РСМ
A
A
A

С декларация, в която се казва, че имаме общо историческо и културно наследство с Република Северна Македония и това е бъдещият ни път, излезе Осмия конгрес на ВМРО, който се състоя вчера в София. Това съобщават от партията.

В документа са изброени 14 приоритета, за които ВМРО е гарант, и сред тях са сигурност, образование, здравеопазване и достъп до култура за всички българи; енергийна независимост чрез изграждане на нови мощности (включително ядрени); работеща икономика и справедливи правила за бинеса; конституционни промени, гарантиращи увеличаването на президентските правомощия, мажоритарността и прякото допитване до народа; забрана за гласуване на неграмотните и неспазващите задълженията си към държавата; ненамесата на финансирани от чужбина НПО в политическите, религиозните и образователните дела на страната ни и др.

Една от точките е насочена изцяло за политиката на България спрямо Северна Македония. Според текста интеграцията на РСМ минава през признаване на историческата истина, българските корени на днешното население и защита на неговите права.

От ВМРО призовават правителствата и политическите организации в България и РСМ за създаване на федерация между двете държави на базата на общото ни културно-историческо наследство и общите ни геополитически интереси.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички