Властта отстъпи. Полицаите: Не вярваме (ОБЗОР)

Властта отстъпи. Полицаите: Не вярваме (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бъчварова се отказва от орязването на бонусите, започва преговори

Правителството даде заден за орязването на социалните придобивки в сектор "Сигурност". Това стана часове преди насрочения за днес национален протест на служителите на МВР. Те не повярваха, че внесените текстове се оттеглят и излязоха на демонстрация. От днес започват консултации по промените, а полицаите планират нов протест в четвъртък.

Навръх професионалния си празник хиляди недоволни служители на МВР се събраха на протест в София вчера, въпреки че няколко часа по-рано правителството даде на заден за орязването на социалните им придобивки. Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че от законопроекта за Бюджет 2016 ще отпаднат готвените промени, а от следващата седмица започва диалог за началото на реформата в сектора. "Москва на сълзи не вярва". Така се казваше един съветски филм. Ние също не вярваме на министър Бъчварова, затова нашите протести ще продължат". Това обаче заяви пред близо 15 000 протестиращи полицаи, военни и служители на правосъдното министерство лидерът на един от МВР синдикатите Галентин Грозев пред Народното събрание. Броени часове преди началото на свикания национален протест вчера МВР министърът заедно с шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че от законопроекта на Бюджет 2016 ще отпаднат всички спорни текстове, с които се орязват социалните придобивки на заетите в сектор "Сигурност". Това стана след заседание на Съвета за социално партньорство към МВР, в който участват и синдикалните организации. "Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфите от "9" до "16" в проекта за бюджет за 2016 г.", се казва в обща декларация на съвета, прочетена пред журналисти от Румяна Бъчварова. Така властта отстъпи на този етап от планираното премахване на добавката за стаж, орязването наполовина на 20-те заплати при напускане или пенсиониране и намаляването с 10 дни на платения годишен отпуск.

"В Народното събрание в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР", обясни Менда Стоянова. По думите й същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектора "Сигурност.

Полицаите обаче явно не повярваха на обещанията за отпадане на спорните текстове и въпреки призивите да проявят разум се стекоха в 13 часа на площада пред парламента. От ранна сутрин от всички краища на страната протестиращи служители на реда се насочиха към столицата с автобуси, платени от синдикатите. Началото на протеста бе дадено с националния химн, изпълнен от затворническа надзирателка. След това полицаите отдадоха почит на загиналите си колеги, като в продължение на минута стояха на коляно, а в края на протеста се хванаха на хоро. С плакати "С празна раница не се пази граница", "Спрете ограбването на правата и доходите ни" и "Повече така не може" те протестираха пред парламента. Протестиращите полицаи поставиха на площада прототип на дървено черешово топче, развяваха много български знамена и такива на ЕС. Председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски благодари на "всички, които се борят днес с нас"."Трябва да бъдем тук и в четвъртък от 13 до 20 часа, когато проектът ще се обсъжда в парламентарните комисии, и в деня, когато се гледа на първо четене в зала, след това и на второ четене", призова Валентин Попов, лидер на синдикалната организация СФСМВР. Полицаите защитиха правото си на 20 заплати заради безсънните нощи по време на дежурствата, риска да защитават обществения ред на улицата и честото отсъствие от семейството. По думите на Валентин Попов целта на протестиращите не е оставка на управляващите, а реформа, която обаче не засяга социалния пакет на служителите от сектор "Сигурност".

Униформените готови на компромиси

"Това, което направи в неделя държавната власт, е, че си призна за един голям гаф. Това, което правим ние - полицейските синдикати, в момента, е компромис, защото се съгласяваме да преговаряме и да бъдем убедени с аргументи за необходимите промени". Така лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов коментира ситуацията пред в. "Стандарт". До късно вчера все още не бяха насрочени разговори между синдикати, правителство и парламент за понеделник. Не са ясни и темите, с които ще започнат дебатите. "Има два подхода - дългосрочни промени в целия сектор "Сигурност" и краткосрочни мерки, които да бъдат приложени в следващите няколко месеца", коментира Попов. Според него е важно реформата по тези две линии да върви паралелно и съгласувано. "При всички случаи ще сме крайно неотстъпчиви с предложенията реформата да започне с елементарно орязване на разходи", предупредиха синдикатите. Те имат резерви и към подготвените промени в Закона за МВР, които вече са вкарани в парламента. Една от тях е създаването на Държавно предприятие "Административни и електронни услуги", което да поеме регистрацията на автомобили и издаването на лични карти и паспорти. Според други промени около 1000 служители в МВР ще преминат от първа в трета категория труд, което означава, че ще загубят привилегията за ранно пенсиониране и големи обезщетения. Това ще са служителите, които нямат полицейски функции и които ще бъдат приравнени с държавните служители. "Ще настояваме да се спази принципът от модела, предложен по времето на министър Вучков - всички промени да важат за новоназначените служители в системата", посочи още Валентин Попов.

Стягат нов протест идния четвъртък

Полицейските протести срещу мерките на правителството за орязване на социалния пакет на полицаи, военни и надзиратели очевидно няма да спрат. Въпреки че кабинетът обяви намерението си да оттегли спорните промени, униформените не се успокоиха и след вчерашната демонстрация планират нова.

Недоволните полицаи са взели разрешение за нов протест в четвъртък, когато е обсъждането в една от парламентарните комисии. Полицаите ще протестират и по време на гледането на проекта на първо и второ четене в пленарна зала, ако се стигне до това. Полицейските синдикати обясниха, че въпреки постигнатите договорености остават в готовност за масови протести, тъй като според тях те трябва да бъдат убедени, че това, което е обещано от ръководството на Министерството на вътрешните работи, на практика ще се случи. Те обясниха, че неведнъж досега служителите на МВР са били лъгани от ръководството на министерството.

Десет в ареста за готвени провокации

Задържаните не са от МВР, планирали да вземат оръжие от склад в Карлово

Агенти на ДАНС и на ГД "Национална полиция" са задържали 10 души, които готвели провокации по време на националния протест на служителите от МВР вчера следобед. Те планирали да се снабдят с оръжие от склад в Карлово. Задържаните не са служители на вътрешното ведомство. Двама от тях се подвизавали в полицейските форуми и се правели на действащи ченгета. В постингите си се опитвали да провокират екстремни действия на протестиращите към охраняващите ги колеги. Засега не е ясно дали самите те е трябвало да дойдат на митинга вчера и да провокират кървави сцени с поведението си. Десетимата били разкрити чрез IP адресите им, започнало и подслушване на разговорите помежду им. Арестуваните са от София, както и от районите около Варна, Бургас и Пловдив.
Информацията постъпила в ДАНС, откъдето предприели съвместни действия с полицаи от ГД "Национална полиция".
Заради арестите преди митинга МВР призова служителите към отговорно, професионално поведение и бдителност с цел недопускане на провокации при провеждането на протеста. Затова сред полицаите имаше десетки души вътрешна охрана със зелени отличителни жилетки.

Вдовицата на Шарков подкрепя недоволните

Съпругата на убития при спецоперацията в Лясковец Емил Шарков Милена подкрепи протеста на полицаите. "Дълги години бях съпруга на спецполицай и смятам, че всеки един от служителите на МВР, които излизат на улицата, трябва да е уверен в себе си. Тази увереност трябва да му я дадат държавата, ръководството, обществото. В момента обаче се размива респектът към институцията МВР", каза Милена Шаркова пред Нова телевизия. Според нея е настъпил моментът за промени. "Може би 95% от полицаите, които протестират, са глави на семейства. Всеки път когато те излизат на работа, техните близки се притесняват за живота им. Животът на всеки един полицай е оценен на 11 000 лева. Това е сумата, която ще получат близките на служителите на МВР, които са загубили живота си по време на работа", поясни Милена Шаркова. Тя сподели, че никой от системата на МВР не й е дал отговор защо се е стигнало до смъртта на съпруга й.

Бизнесът поиска отмяна на класа

Реформата в МВР бе повод работодателските организации да поискат отмяна на добавката за стаж или т.нар. клас и в частния сектор. Темата се поставя от години, но среща категоричното противопоставяне на синдикатите.
Допълнителните пари към заплатите за всяка година стаж за държавните служители обаче бяха отменени през 2012 г. с административната реформа на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Сегашният финансист номер 1 Владислав Горанов също повдигна преди ден необходимостта от премахването на класа и в частния сектор като анахронизъм. Минималният процент, с който автоматично всяка година се увеличават заплатите на заетите в реалната икономика, е 0.6%. Според Кодекса на труда максималната ставка е 2%, каквато се прилага и за заетите в силовите ведомства. Работодателските организации настояват начисляването на допълнителни пари за всяка година стаж да се премахне, защото не е обвързано с производителността на работещите. Добавката поставя в неравнопоставено положение млади и по-възрастни служители, независимо че може да извършват една и съща дейност, смятат работодатели.

Ранобудните студенти на контрапротест

20 ранобудни студенти начело с Манол Глишев, познати от блокадата на Софийския уиверситет "Св. Климент Охридски през 2013 г., организираха контрапротест до сградата на МВР. "Студентите" се събраха около 15 ч. "Полицаите не са хора, особено като облекат униформи", заяви Глишев пред "Стандарт". МВР има нужда от реформи, ние също не подкрепяме това да се орежат парите на полицаите, но МВР в сегашния си вид не може да съществува, смятат контрапротестиращите.

Те отказаха да се срещнат с част от протестиращите, сред които са Камен Попов, човекът, който удари Волен Сидеров, Павел Чернев и частният детектив Марин Маринов.

Очевидно не ни смятат за достойни, с които могат да водят диалог, заяви Марин Маринов пред "Стандарт".

Само патриотите на среща с недоволните

Единствено представители на Патриотичния фронт се срещнаха вчера с протестиращите полицаи в Народното събрание. Още когато e бил обявен протестът, всички парламентарни групи са били поканени на среща в парламента, която да се провежда по време на протестните действия. Единствената среща, която се проведе обаче, бе с хората на Патриотичния фронт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай